Делфини из Шумадије

Ватерполисти Радничког из Крагујевца постигли су изузетан успех освајањем Регионалне лиге у ватерполу, усред Загреба, иако су за ривале имали врло јаке екипе из Хрватске- домаћу Младост, Југ из Дубровника и Јадран из Сплита. У финалном сусрету делфини из Шумадије савладали су ватерполисте испод Срђа, реномирани Југ, резултатом 14:12. Тријумф је тим већи ако се зна да су Дубровчани екипа која је пропустила само једно финале од 13 и освојила укупно четири титуле. Крагујевчани су, претходно, у полуфиналу са трона скинули двоструког узастопног браниоца трофеја, загребачку Младост (14:13), па се може рећи да су на крају потпуно заслужено подигли пехар, о томе причамо са директором клуба Југославом Васовићем. И ватерполисти Црвене звезде су у сјајној серији, у два меча четвртифинала потопили су московски Динамо и вечерас од 19 часова, у првом полуфиналу, играју са мађарским Солноком, за кога играју наши Филиповић, Пијетловић, Драшовић, као и Гоцић на клупи. И Звезда Филиповића за трку има, па данас разговарамо са Александром, тренером црвено-белих ватерполиста.

Наш саговорник овог поподнева је и Исо Планић, професор географије по струци, планинар, алпиниста по вокацији, директор Политехничке школе у Суботици и освајач чак пет врхова виших од 8 хиљада метара. Он је и председник планинарског клуба Спартак, из војвођанске равнице креће пут Хималаја и осталих светских чуда о којима обични људи могу само да сањају. Све то што Планић ради и јесте остварење његових снова, томе је у потпуности посвећен, тим пре што су у свету алпиниста- како каже- посебно на цени другарство и оданост. Исо Планић је имао дивних, али и тужних момената током свих ових година, увек ће га болети трагичан одлазак најбољег пријатеља Дрена Мандића, док су ишли у походе чувеном врху К2, још више што никада није сазнао шта се заправо десило несрећном алпинисти. Исо Планић има статус заслужног спортисте Србије, али то није довољно да добије спортску пензију, јер алпинизам није олимпијски спорт. Треба рећи да трошкови скоро сваке експедиције по белом свету износе око 150 хиљада долара, ап уз све остало- треба анимирати људе да помогну и подрже овакве подухвате, што је често теже од пењања на највише светске врхове. Исо је, ипак, увек ведар, добродушан, пун оптимизма, као таквог ћемо га чути и данас у нашем породичном магазину.

Дивне блуз вечери , под заједничким називом `Блуз Мандеј`, одржавају се у холу Дома омладине Београде, под максималном здравственом заштитом посетилаца, у складу са актуелним мерама Републике Србије. Прошлог понедељка сјајан концерт приредила је екипа коју су предводили гитариста Ненад Златановић, маестро усне хармонике Пера Џо и наш данашњи саговрник, свестрани клавијатуриста Милан Петровић. И прексутра ће Петровић свирком поздравити љубитеље овог музичког правца, поново уз праву екипу, уз њега ће бити и Ана Раџић и Никола Инић Инке. Но, прави повод за данашњу лаку причу је објављивање компилације најуспешнијих Петровићевих дискографских записа, обогаћене новим синглом под називом `Connected Again`. у реализацији ове нумере, Милан је сарађивао са музичарима из Србије, Северне Македоније и Албаније, па ћемо је са задовољством премијерно послушати овог кишног суботњег поподнева.

Одбојкашки клуб Партизан постигао је одличне успехе у обе конкуренције- девојкама је за длаку измакло учешће у финалу плеј офа, после тромеча са ТЕНТ-ом, а момци данас од 17.30 играју прву утакмицу финала плеј офа, у малој дворани СПЕНС-а, са екипом Војводине. Иако су остварили што су хтели, потврђује то и челни човек клуба Жељко Танасковић, нема сумње да ће и у самој завшници првенства црно-бели дати све од себе да изненаде фаворизоване Новосађане. Уочи првог финала, разговарамо с искусним примачем сервиса Партизана Лазаром Копривицом, који обећава да ће са колегама дати све од себе, да засладе сезону која је по много чему за памћење и која најављује још боље пласмане обе селекције црно-белих у наредним шампионатима државе.

Као и сваке суботе, и ове се- поред спорта- бавимо и другим сегментима живота који такође оплемењују душу, дешавањима из света културе, јавног и уметничког живота. Изложба учесника 33. Удружења ликовних уметника Зрењанина биће доступна посетиоцима од 2.априла у Малом салону Народног музеја у граду на Бегеју. Галерија `Рефлектор` из Ужица премијерно представља `Рефлексије`, заједнички пројекат колаборације Теодоре Војиновић и Марка Јозовића. Изложба филмских плкаката из периода 1945-1970 отворена је у Филмској галерији дворане Културног центра београда, а изложба о Лидији Пилипенко, примабалерини преминулој прошле године, у Музеју Народног позоришта у Београду. Комад `На пучини` премијерно је изведен на сцени Шабачког позоришта, у режији Ивана Томашевића.

У позоришту `Деже Костолањи` премијерно је изведена суботичка гала оперета` Витезови Лаке Мале`, у режији Андраша Урбана. Стиже нам и серија финих концерата у КЦБ-у Београда, док Центар за југословенске студије и Дом омладине организују трећу по реду трибину из циклуса `Југославија данас`. Кад смо већ код трибина, једну такву одржава Културни центар Чукарица 6. априла, у вези заштите деце на интернету. Обележен је и Међународни дан књиге за децу у Библиотеци града Београда, изложба `Кимоно за понети`, Катарине Љубинковић-Зоркић, отворена је у галерији `Сингидунум`, а током наредне седмице биће обележен Дан сећања на страдање Народне библиотеке Србије у Другом светском рату. Своју прву прозну књигу, под називом `Срнећа леђа`, објавила је Ана Марија Грбић. Глумац Џек Димић на међународном фестивалу `Ред Дирт` у Оклахоми добио је награду за улогу Николе Тесле. `Графички колектив` представља изложбу графика и цртежа на ручно прављеном папиру Јоване Ђорђевић, а Маја Цветковић из групе ` И Плеј` прича о награди коју је њен састав добио за песму `Слобода` у рок емисији `Бунт`, наше куће. Млада глумица Исидора Грађанин, коју ових дана поново гледамо у епизодама лаке, релаксирајуће домаће тв серије `Комшије`, појавила се и у новој премијери позоришта `Славија`, представи `Спонзоруша`, у режији и по тексту Радета Вукотића.

И још много тога другог слушаћемо овог поподнева у породичном магазину Радио Београда 1, чији је тонски реализатор Саша Хајдин, а продуценткиња Весна Гемовић. Слушаћемо неке старе, добре песме, различитих музичких категорија и датума производње, домаћих и страних. Неће изостати ни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, то је део ритуала наше емисије већ петнаесту годину.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару