Читај ми!

Данас нам је диван дан

Емисија `Време спорта и разоноде` данас прославља свој 61. рођендан, што је чини једном од најстаријих и у европским и светским оквирима. Екипа породичног магазина одлучила је да и овај драги датум обележи радно, уз интересантне саговорнике, занимљиве приче, информације о дешавањима из свих области света који нас окружује. У Смедереву се вечерас игра финална утакмица Купа Србије за рукометашице, за драгоцени пехар бориће се играчице Наисе и Јагодине. Нишлијке су јуче биле боље од Бекамента 27:23, док су девојке из Јагодине савладале екипу Бора резултатом 31:19. Сигурни смо да нас очекује узбудљива, борбена и до краја неизвесна утакмица, у коју оба тима - разумљиво- са жељом да се нађу на победничком постољу.Финале Купа за рукометашице најавићемо заједно са Сандром Колаковић, познатим именом овог спорта, шефицом стручног штаба клуба Медицинар из Шапца, као и поносном ћерком Петра Фајфрића, који нас је пре неколико дана напустио, што је огроман губитак и за ову фамилију и за српски рукомет.

Ова емисија Радио Београда 1 очити је пример како нема разлике између мушког и женског спорта, ми на такве поделе никада нисмо пристајали, нити нам пада на памет. Поред рукомета, размишљамо и о одбојкашком спектаклу, предвиђеном за сутра у Врњачкој Бањи, где се за пехар боре екипа Уба и Железничар из Лајковца, куриозитет: Уб је акутелни победник Купа Србије, док је Железничар, управо пре Уба, два пута узастопно освајао пехар. Ту је и завршница плеј-оф такмичења државног шампионата, место међу четири најбоље екипе још једном је пронашао тим Јединства из Старе Пазове, кога с клупе успешно предводи неуморни одбојкашки ентузијаста Јово Цаковић, наш данашњи саговорник.

Одбојкашице Партизана истински су хит ове сезоне. Рад на дуге стазе показао се исправним, било је само питање дана када ће се коцкице поклопити и када ће се исплатити труд свих који су, на било који начин, везани за ову екипу. Изабранице Данила Стокуће забележиле су оно што нико није под овим грбом, бар не у `новом животу` беорадских црно-белих, биле су боље од трофејног Железничара из Лајковца и сада очекују ривала у полуфиналу плеј-офа домаћег првенства. Разговарамо са Јеленом Станимировић, примачем сервиса и капитеном Партизана, девојком дугог стажа на домаћим и интернационалним паркетима, која је - уз такође недавно пристиглу Црнчевићеву- много допринела сјајном споју искуства и младости тима. Да је још од малена, од миља, не зову Бека, баш она могли би бити она Јелена Врањанка из традиционалне песме, будући да је родом из дивног, топлог, гостопримљивог града на југу Србије, иначе ћерка чувеног врањанског анастезилога Чеде Станимировића.

Истини за вољу, сутра се, такође у Врњачкој Бањи, игра финални сусрет и у категорији мушкараца, за пехар се боре играчи крагујевачког Радничког и краљевачке Рибнице, један од бројних сусрета које су два ривала имала у последње време, али свакако и најбитнији. Наша медијска кућа, али и новинари Србије поднели су молбу да једна улица у Београду носи име по легендарном уреднику и водитељу Радио Телевизије Београд Марку Марковићу, који је оставио неизбрисив траг у развоју спортског новинарства на овим просторима. Занимљиво је да је ова идеја наишла на изузетну благонаклност и људи из еснафа, и челника Скупштине Београда, као и наших колега из региона, укључујући и вредног Слађана Јеремића, новинара Радија Републике Српске, чији чемо прилог данас послушати, управо на ову тему.

Александар Митровић је пре неколико година покренуо пројекат `Acart`, са идејом да музику коју компонује развије у различитим правцима, дозвољавајући да на њега као аутора утичу различити жанрови такозване модерне музике. Један је од музичара који овај период, апсолутно непогодан за музику, користе за студијски рад, налазећи у сваком сегменту живота инспирацију. Такав је случај и са његовим новим синглом `Носите сирене`, једном од оних којима ће допунити свој трећи самостални албум, па ћемо га са задовољством послушати ове суботе.

Као и сваке суботе, и ове ћемо забележити бројна интересантна дешавања из света који нас окуружује, она која се одржавају уз поштовање здравствених мера владе Републике Србије. У Великој сали крушевачког музеја отворена је гостујућа изложба под називом "Концетрациони логор Јасеновац 1941-1945", у Савременој галерији Зрењанин од 15. до 25. марта излаже Мирјана Ђошић, то су њени радови под називом "Илузије", а најављујемо и наставак едиције за предшколце, још једно дело вечног Бранка Чопића, са много узбудљивих догађаја и ликова- "Вашар у Стрмоглавцу". У Музеју савремене уметности Војводине отоврена је изложба "Missing Stories" . Принудни рад у време нацистичке окупације. "Поглед уметника". Нова поставка радова надарене Мине Радовић изложена је у једној лепој београдској галерији, лоцираној на Тргу Моме Капора 6.

Међународни фестивал `Златна кацига` донео је одлуке о наградама које ће лауреатима бити уручене 1. априла, на Међународни дан шале. Жељко Желе Јовановић из Крагујевца овогодишњи је добитник традиционалне награде листа `Политика - `Владимир Булатовић Виб`, која се од 1995. године додељује најбољем младом сатиричару. Најављујемо и серију мартовских изложби у Културном центру Београда. Фондација `Мира Бртка` и Музеј града Београда представљају ретроспективну изложбу под називом `Рефлексије`. На сцени Културног центра Чукарица у среду можете испратити још једно `џепно издање` опере `Дон Ђовани,` о коме нам прича редитељ Владан Ђурковић.

Оливера Викторовић-Ђурашковић у Зајечару режира Стеријину `Покондирену тикву`, игра и једну од улога у њој. У галерији Културног центра у Параћину у току је трећа у низу ретроспективних изложби радова насталих током претходних 45 година на Сисевачкој ликовној колонији. У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици отворена је изложба слика насталих у оквиру 14. Међународне ликовне колоније `Хомоље Арт 2019`. Удружење визуелних уметника Ужице и галерија `Рефлектор`, на почетку пете излагачке сезоне, данас представљају изложбену поставку `Deep Dream`, ауторке Лидије Маринков- Павлов. Чланице удружења `Креативне Деспотовчанке` представљају седмодневну изложбу својих рукотворина у галерији Центра за културу у Деспотовцу.

У ово, бригама оптерећено време, сваки ведри наслов и штиво истински нас разоноде, посебно када су намењени малишанима- такав случај је са издањем `Ринги Бу и чика Дрангулићев времеплов`, Мирјане Бјелогрлић- Николов, новинарке, књижевнице, дугогодишње одговорне уреднице Редакције за културу РТС-а. У уторак у Народној библиотеци Србије биће уручен већи део заоставштине прве даме српске илустрације Босиљке Кићевац- Поповић. И ове суботе, ту је предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, а за нашу емисију, о актуелним догађајима, говоре и Новак Ђоковић, Давор Штефанек, Владан Шкорић, Лео Мартин, Весна Чипчић, чланице трија `Hurricane`, фотографкиња Марина Пешић, Слобода Мићаловић, Светлана Бојковић, Радош Бајић...

И музика коју ћемо слушати током овог поподнева је у том стилу, шлагера и лаких поп нота, домаћих и страних, баш онако смо навикли слушаоце суботом. Подсетићемо се омиљених рефрена, уживати у њима, размењивати позитивне вибрације, све то у емисији чија је продуценткиња Весна Гемовић а тон мајстор Саша Хајдин, и овога пута уз подршку Дома омладине Београда и Опере и театра `Мадленијанум`, који редовно радују наше слушаоце улазницама за фина културна дешавања.

Уредник и водитељ већ петнаесту годину је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару