Телеасистенција - дугме спаса старијим особама које живе саме

Шта је телеасистенција и како се малим апаратом, кликом на дугме, помаже старијим људима који живе саме? Како се тим апаратом може лоцирати особа која се изгуби и не зна да се врати кући и да ли овај вид техничке помоћи покрива целу територију Србије? О телеасистенцији као социјално-медицинској подршци старијим људима и особама са инвалидитетом говори Марија Божић из Центра "Контакта" у Београду.

Какав ће бити имуни одговор на антиковид-вакцине  и да ли ћемо у догледно време постићи жељени колективни имунитет?

У Србији је тај задатак, односно истраживање  поверено Институту за примену нуклеарне енергије ИНЕП-у.

О саставу и добробитима вакцинације, која је у току, сазнаћемо више од истраживача, др Марије Гњатовић из ИНЕП-а.

О учесталости насиља над старијим женама, факторима ризика, починиоцима и начину превенције злостављања  жена у познијим годинама указаће Наташа Тодоровић,  психолог из Црвеног крста Србије, експерт  Међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и подпредседница Геронтолошког друштва Србије.
из Црвеног крста Србије.

У емисији ћемо сазнати више о резултатима истраживања међународног пројекта „Оснаживање старијих жена: Превенција насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији", који Црвени крст Србије спроводи у партнерству са аустријским Црвеним крстом и аустријским Институтом за изучавање конфликта, а уз подршку Европске уније и Аустријске агенције за развој.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Бојана Јанковић (89), корисница телеасистенције (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару