недеља, 27. дец 2020, 08:05
Година у којој су воћари прошли боље него што су очекивали
Откупна цена свињетине која се по килограму живе ваге без урачунатог пореза креће између 110 и 130 динара, како тврде одгајивачи, више не покрива ни основне трошкове производње. Цену је кажу оборила слаба тражња на домаћем тржишту, али и увоз тог меса из држава чланица Европске уније.
Воћари у Србији припремају се за најхладнији део године. Свим засадима потребно је ђубриво, а некима у зависности од врсте воћа и орезивање. Добро познато кречење стабала смањује ризик од инфекција на плантажама. Стручњаци за воћарство подсетиће нас како се правилно наноси кречно млеко и шта све садржи та смеса.
Производња за унапред познатог купца показала се ове године као економски исплативо решење за воћаре и ратаре у нашој земљи. У Западној Србији дестилерије су сировину за ракије обезбедиле откупом целе производње воћа на неким газдинствима. Уговори о кооперацији осигурали су зараду и пољопривредницима који гаје дуван.
Уз остале теме из области пољопривреде у емисији Вас чека и традиционална народна музика из свих делова Србије.
Уредник и водитељ: Иван Јовановић
Радио Београд 1, недеља 8.05
Autor:
Душан Величковић
Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]
Коментари