Читај ми!

Кога смо упознали у овој години?

Када дочекујемо Нову и испраћамо стару годину, време је да се веселимо, празнујемо и радујемо се. На жалост, ову 2020. желимо што пре да заборавимо због пандемије вируса корона. Али, упркос свему, нећемо заборавити занимљиве саговорнике које смо упознали у години коју испраћамо. Поделили су са нама зрнца мудрости о животу који увек има смисла и када је тешко, али и када нас радост и срећа прате.

Разговарали смо са Видојем Недељковићем (90) из села Барје Чифлик код Пирота. Иако у десетој деценији, и даље вози трактор, мотокултиватором узорава бразде, пече ракију, а бави се и писањем. Живи у кући у којој се родио и каже да му је ту најлепше

Слушали смо поруке и поуке легендарног радио-новинара Озрена Рашића из Ниша. Цео радни век је провео пред микрофоном. Објавио је на хиљаде извештаја, репортажа, интервјуа и животних прича о обичним људима из Понишавља и са југа Србије. Било је лепих и тужних вести, а његове две су обишле планету. Нису га мимоилазила ни бројна признања за постигнућа у радио-новинарству. Данас ужива у друштву унукице Данке, супруге Весне и двојице синова и снаха. Воли да мераклише у друштву пријатеља и каже да нишки мерак цену нема!

О животу у доба короне у Дому за старе „Бежанијска коса" у Београду говорила је доктор ветерине у пензији Милена Машић, оптимиста по опредељењу, како за себе каже. Већ 14 година је у инвалидским колицима, али верује да живот увек има смисла и када је тешко, и када дођу тешка времена. Велики је познавалац савремених технологија, користи друштвене мрежа, а преко интернета слуша Радио Београд који је враћа у безбрижне дане младости.

Почетком јесени смо упознали колекционара, дипл. машинског инежењера у пензији Драгослава Мирковића из Крушевца. Има неколико хобија - аматерски слика, пише песме и сакупља фотографије глумаца, политичара и спортиста. Шездесетих година прошлог века писао је највећим холивудским звездама попут Мерлин Монро, Елизабет Тејлор, Кирка Дагласа и Џона Вејна, а оне су му слале фотографије са аутограмима.

Разговарали смо и са највећом оперском уметницом 20. века, мецосопраном Бисерком Цвејић. Остварила је 77 улога у око две хиљаде представа на домаћим и светским оперским сценама. Бисеркин раскошан глас несвакидашње лепоте деценијама је градио мозаик ликова. Била је: Амнерис, Еболи, Кармен, Улрика, Принцеза де Бујон, Лаура Адорно, Далила, Јулија... Данас има 96 година и са радошћу се присећа богате каријере, педагошког рада и велике љубави - супруга Душка Цвејића.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 10:05.

Насловна страница - Фото/М. Стојадиновић

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару