Читај ми!

Спорт у 2020.

Као и сваке године, Радио Београд 1 емитује годишњи преглед спортских дешавања у години коју испраћамо. Ова је била једна од оних из серије- не поновиле се, никада, нигде и никоме. Пошаст звана корона опколила је планету и све и на спортским пољу било је некако из сенке, на мишиће, колико да се не угрозе учесници и евентуални посматрачи. И у таквим околностима, српски спортисти представили су се Европи и свету у добром светлу, бранећи достојанствено и поштено боје своје земље.

И ове суботе, као и сваке последње у години коју испраћамо, претрчаћемо најбитнија дешавања из света спорта, најпре код нас, потом и на међународној сцени. Нисмо оскудевали у трофејима, пехарима, медаљама,а на челу је- како смо већ и навикли- опет Новак Ђоковић, који је оборио све могуће рекорде, само што није закорачио у 301. седмицу како је узастопно на челној позицији светске ранг листе. Део историје је одавно, волео би више од свега да се, ако Бог да, окити најсјанијом медаљом на Олимпијским играма, само му она недостаје у његовој пребогатој колекцији признања. Најзначајније је, ипак, сазнање да живимо у његовој ери, да смо Нолетови савременици, да проноси свуда част и славу Србије, то нам свима необично годи и поносимо се Ђоковићем. 

Кад већ поменусмо Олимпијске игре, Јапан- као домаћин- претрпео је енормну штету силним одлагањима, грдан новац је пропао због константних померања, али нас је недавно председник Олимпијског комитета Србије  обрадовао сазнањем да ће се ОИ из ове године сигурно одржати наредне, за шта ће- вели Божидар Маљковић- Србија апсолутно бити спремна. Многи су, о трошку Комитета, већ по неколико пута имали припреме, како би били у приправности за највећу интерпланетарну спортску смотру. У међувремену су сазрели и многи нови клинци, последња међу њима је  Андреа Стојадинов, млада џудисткиња. која је за само 20 дана освојила три врхунска признања на европским и светским такмичењима и, на свом првом кораку у сениорској конкуренцији, дебитовала освајањем титуле вицешампиона Старог континента у конкуренцији до 48 килограма, на шампионату одржаном у Прагу. За кратко време узнапредовала је до најбоље српске џудисткиње, а тек јој је двадесет нежних година. 

Сви бисмо, разуме се, били неизмерно радосни да календар спортских дешавања широм света догодине буде далеко дебљи, са што више добрих резултата, узбудљивих надметања, европских, светских и олимпијских рекорда. Спортисти су лепши, племенитији део ове планете и зато нам је драго што су асови Србије тако лепо представљали Србију у нељудским условима, тако је било по целом свету. Нека нам Нова 2021. година, заједно с њима, донесе свима много здравља, животне радости и да се и даље поносимо резултатима ових дивних девојака и момака који на срцу носе највреднији грб, одличје своје и наше лепе, топле Србије.

Ову, специјалну емисију, припремила је Спортска рубрика Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.


 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару