Читај ми!

Њих двоје - шест пехара

`Три пехара хоћу ја, нећу један, нећу два...`- парафразирамо једну новокомпоновану песму и још новију рекламу с малих екрана, али заправо- све је жива истина. Теодора Ињац /на насловној страни/ и Александар Инђић по трећи пут су освојили појединачне титуле шампиона Србије у древној игри. На 14. државном првенству, одржаном у Врњачкој Бањи, у потпуно преуређеном хотелу `Фонтана`, Теодора је до нове, још једне у низу узастопних титула, дошла на време, пре последњег кола, док је Александар натерао своје бројне навијаче да грицкају нокте до самог финиша. До ремија у завршном мечу са Маркушем, био је то дерби меч кола и читавог турнира. На младима, дакле, свет остаје. Подсећајући да су нови-стари шампиони већ више пута гостовали у нашој емисији- и опет ће, чим прође пандемија- напомињемо да је Теодори Ињац тек 20 година, да је првак државе и у клупској конкуренцији, са својим тимом Јелица ПЕП, а Александар брани боје клуба Итака, млад је тек 25 лета. Браво за српску младост !

Кристијан Малечкар, 26- годишњи виши физиотерапеут из Панчева, диви се својим колегама које су на бранику Србије, спашавајући пацијенте у неизвесној борби са пандемијом корона вируса. Знајући колико је за тако нешто потребно љубави, воље, људскости, душе, колико одрицања и имајући у виду какви су хероји, Кристијан је и сам одлучио да им помогне, како би могли макар мало да предахну- овај дивни момак, наиме, сматра да ће медицинском особљу, које је већ дуго под психичким и физичким напором, једночасовна интензивна масажа много користити у даљем раду.И то сваке седмице по три до четири пута, у зависности од њхивог распореда и обавеза. А шта кажу колеге? Врло пријатно су изненађене, јер провести у скафандеру шест сати је стварно мукотрпно. Диве му се што се одлучио на овакав један корак и што цени рад и труд свих оних који се истински  залажу у овој ситуацији и борби против ковида 19. Прича која је ођекнула и ван граница наше земље, потврда колико је лепше када разумемо и подржавамо једни друге...

Куглашице "Кристала" привеле су крају јесењи део суперлигашког каравана. Из девет мечева, Зрењанинке су уписале осам победа и само један реми, ето доста разлога за лепу причу са Драганом Дорожан, капитеном "Кристала", клуба који заиста има одличну традицију и добар педигре у овом спорту. Још увек су званичне првакиње Србије, овај део шампионата су такође на самом врху, заједно с екипом `Алименте`, имају исти број бодова. Најлепше у целој причи је што се у овој спортској дружини из све снаге води рачуна и о подмлатку, тако да у граду на Бегеју нема разлога за страх када је у питању будућност куглашког спорта. Већ од јануара, каже наша саговорница, `Кристал` креће у поход на још једну титулу шампиона.

Наш најуспешнији професионални боксер Марко Николић синоћ је имао још један меч у дворани "Милан Гале Мушкатировић ", против искусног Холанђанина  Фарука Дакуа, који је пореклом из Уганде. Марко је, иначе, 18. септембра у Обреновцу одбранио титулу шампиона WBC Медитерана у мечу у коме је пао незгодни Француз Боа, недуго након тог меча је прележао и корону. И овога пута, Марка су, као и у претходним биткама, крај ринга пратиле његове колеге из ватрогасне екипе Вождовац у којој ради. У пуној је форми, доказао је то синоћ још једном на Дорћолу. 

Пратимо, наравно, и ове суботе дешавања из других области живота, културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Тридесета самостална изложба Драгане Купрешанин, под називом `Омоти`, доступна је посетиоцима у Центру за културу и образовање Раковица. У Шиду је недавно отворена изложба под називом `Сава Шумановић и Црнке из Париза`, у галерији која носи име славног уметника, о томе нам прича директорка галерије у Шиду Весна Буројевић. Млади композитор и пијаниста из Смедерева, Вељко Ненадић, студент четврте године композиције на ФМУ у у Београду, остварио је нови успех на иностраним такмичењима, овога пута на недметању у организацији чешког радија. у композицијама писаним за црквене оргуље из чувене катедрале Свети Вито у Прагу. `Уметност мења предрасуде о нашој земљи`, каже-поред осталог- глумица Вјера Мујовић, поводом изласка своје књиге под називом `Културна дипломатија у служби Србије`. 

Сутра у подне у `Мадленијануму`  биће изведена монодрама "На Дрини ћуприја", чувени роман и обавезна лектира нобеловца Иве Андрића, у драмском тумачењу глумца Тихомира Станића. Академска сликарка Невена Мишковић представила је цртеже и слике из свог циклуса `Човек, простор, време`, којим одишу јарке боје у комбинованој техници. Факултет ликовних уметности у Београду, Центар за музеологију и херитологију, као и Музеј науке и технике, представљају изложбу `Незаштићени сведок`, Јелене Спаић и Ане Кнежевић. Јелена Попржан, наша уметница која живи и ради у Бечу, добитница је награде Повеља са статуетом Војин Малиша Драшкоци за 2020. годину.  

Још од серије "Камионџије", где су представљени кроз лик Паје и Јарета, друмски горштаци који хлеб са седам кора зарађују на точковима, важе за грубијане меког срца. Да им је срце заиста меко и племенито, прави пример је фејсбук група "Друг на друму", у којој се- удружени - кроз бројне хуманитарне акције, боре за осмех деце. Иако данас група броји преко 1.200 људи, све је кренуло од једног човека из Бечеја, Петра Видовића (41). Он већ пет година обилази друмове Европе, вози све до Скандинавије, а у свет хуманитарних акција упао је сасвим случајно, и то  баш док је седео за воланом свог "тешкаша". И сада смо га- телефоном- затекли у Шведској, у акцији везаној за ову групу, у оквиру које се на делу показује љубав према млађем нараштају. Возачи са друма су имали читав низ хуманитарних акција, у којима су им помагале и колеге из иностранства, неће допустити ни да ова Нова година прође без пакетића за девојчице и дечаке којима нема ко други да их постави испод јелке. Свака трансакција, односно, уплата је јавна и Петар чува сваки рачун који добије.

До овог часа, чланови групе `Друг са друма` направили  су 83 пакетића за децу својих страдалих колега и за оне који су болесни, који су остали удовци или су самохрани очеви. Уз све то суизабрали и неколико породица лошег материјалног стања, по предлозима колега. Пакетиће ће добити и деца радника ЈКП `Путеви Србије", који су настрадали прошле године у судару са камионом, али и већи број малишана из Републике Српске. Слаткиши стижу са свих страна света, где год волани наших `камионџија` стижу. Чланови групе могу постати и они који се не баве овим послом, али који поседују емпатију, који желе да помогну на било који начин малишанима који ће се сваком од ових пакетића сигурно обрадовати здушно и уз велике осмехе, директно из срца. 

Радо се, у овим нашим емисијама, присећамо неких лепих рефрена наших и многих младости, хитова и извођача из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Тако ће бити и данас, уз разговор с бубњарем некада врло популарних музичких група `Хазард` и `Рандеву`, чији је Миро Чекелиш- наш драги саговорник- био бубњар у време њихове  популарности. Уз лепу сарадњу са Матом Дошеном и Ђорђем Новковићем, `Рандеву` је, на изборном такмичењу за `Еуросонг`, одржаном у Скопљу, стекао симпатије доброг дела бивше нам државе СФРЈ. Свуда су били радо виђени, свирали су и на београдској ` Маракани` , наступали на фестивалима од Вардара до Триглава. Шта раде данас чланови ове музичке атракције, 35 година доцније, виђају ли се, свирају ли, траже ли им још `О не, шери`? Миро Чекелиш нам прича о концертима којима су обновили сећања, успомене, носталгију на неке лепе године? Како су у Словенији примили вест о одласку Тадеја Хрушовара, вође групе `Пепел ин кри`, како се боре с короном, како живе? А онда ћемо, наравно, запевати `Шери`, којој је за длаку измакао одлазак на `Песму Евровизије`, али популарност није. 

Разговараћемо током емисије и са Миланом Гршићем, трнером јуионрске одбојкашке селекције Србије, као и обреновачког Тента, који је постигао изузетан успех пласманом у четвртфинале европског CEV купа. До овог успеха су дошле после недавног турнира на свом паркету у Обреновцу, где су наше девојчице биле боље од мађарског Вашаша и словеначког Шемпетера. Наш саговорник потврђује да ће играчице Тента, иначе официјелног шампиона Србије, дати све да и у наставку европског надметања буду успешне, мада је и ово до сада, искрено, изузетан успех и, очито, плод вредног и квалитетног рада, по коме је Гршић познат у овом спорту.  

У Народном позоришту у Сомбору изведена је премијера `Ћелаве певачице`, Ежена Јонеска, у режији Иве Милошевић, чућемо утиске директорке реномираног театра, Бојане Ковачевић. `Мој пријатељ клавир`- назив је мултимедијалног пројекта Наде Колунџија, који ће бити представљен београдској публици у Центру лепих уметности `Гуарнериус` , наредне недеље, у раном поподневном термину. Тридесет трећи `Чукарички ликовни салон` спаја многе уметнике, али и две године- ову која одлази и   наредну, будући да ће изложба бити отворена до средине јануара, све то дешава се у `Галерији 73` на Бановом брду. Градски дечји хор Културног центра Зрењанина је, на недавно одржаном, првом Међународном фестивалу хорова `Мелодианум`, освојио златну медаљу.

Отворен је легат филмске и позоришне глумице Ружице Сокић, у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу `Адлигат`. Природњачки музеј у Београду управо данас обележава 125 година постојања. Тим поводом, у Галерији Природњачког музеја у Београду, на Малом Калемегдану, биће ускоро отворена изложба „Прича о нама", аутора др Александре Маран- Стевановић. Говорићемо и о развоју племените  вештине у Мајданпеку, представљамо боксерски клуб `Минерс` . У оквиру про­јек­та „Мла­ди коре­о­графи", сутра у подне, на Великој сце­ни Народног позоришта, пре­ми­је­рно ће бити изве­де­н јед­но­чи­нски бале­т „Мамац", аутор­ска пред­става­ балетске уметнице Сање Нинковић.

И тако од почетка до краја, у добром расположењу, да покажемо да је доста оних који се баве квалитетним стварима и креирају и у време пандемије, чиме мање размишљају о пандемији, а дају свој допринос култрној, уметничкој, спортској сцени, свако на свој начин. И ми ћемо се данас држати тог гесла, уз домаће и стране рефрене из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, актуелне хитове са светских музичких топ листа, нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару