Читај ми!

У походе Литванији

Футсал репрезентација Србије изборила је пласман на Светско првенство након двомеча са Финском у последњој фази квалификација. Изабраници Горана Иванчића наћи ће се на Мундијалу први пут после девет година (тада су Орлови стигли до четвртфинала). Светско првенство игра се 2021. године у Литванији. Србија је у првом мечу славила 1:0 и након ремија у Финској 5:5 показало се да је то било довољно да се обезбеди виза за светску смотру футсала. Како Иванчића и његове пулене пратимо од самог почетка европског путешествија, са задовољством данас разговарамо са селектором наше футсал репрезентације.

Јован Маљоковић, наш познати музичар, паметно је искористио ову годину за студијске радове и објављивање новог албума `Река живота`. Пронашао је паметан начин бобре против подлог непријатеља- коронавируса, осмишљавајући неке лепе материјале, који су се на крају појавили и пред очима и ушима слушалаца. Не само да је испунио своје, иначе строге критеријуме, већ је напунио батерије и онима који су имали задовољство да гостују на његовом новом албуму. Седам нумера је, наиме, снимљено са Бети Ђорђевић, Горицом Шутић, Илијом Михаиловићем, Јованом Антићем, Јеленом Влаховић и глумицом Маријом Вицковић као гостима, ту је и пет дивних инструментала за душу, па о новом издању причамо са признатим саксофонистом европског и светског реномеа.

Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, и сам човек спорта, уводи град на Бегеју у годину престонице европског спорта. Зрењанин ће имати ту ласкаву титулу. успостављена је чудесно лепа сарадња са Лисабоном, а Салапура- са својим сарадницима- труди се да сви спортови буду подједнако доступни житељима овог места. Недавно су их, опет, посетили челници Боксерског савеза Србије, са којима је остварен такође перфектан контакт и унапред се радују новим заједничким успесима. Нова вест је и да ће чувена дворана `Медисон` убудуће носити име истинског шампиона Звонимира Звонка Вујина.

Кантаутор Борис Новковић представио је нову песму и спот под називом "Динамит", то је други сингл којим певач најављује и нови студијски албум. Један од оних финих момака, као што је- рецимо- био Бајага у Србији, који су се током трусних година на Балкану бавили само музиком и неким финим стварима, које оплемењују душу, и да је успео да очува велики број навијача и у свим земљама региона. Зато с њим радо ћаскамо ове суботе, као и свих претходних и година које долазе, јер је он један заиста драг, мио и позитиван лик, наравно слушамо и нови сингл.

Романтични кантаутор Срђан Марјановић поново ће обрадовати поклонике своје песме, али и писане речи синглом, албумом, али и трећом књигом под називом `Нисам ти баш све рекао`. Сличан подухват имао је и приликом пројекта `О.К. Пресвући ћу се`, такође мултимедијалног, а- колико да подсетимо- имао је доста искустава пишући и текстове за бројне дневне и ревијалне листове широм земље. И ова љубавна тема почиње дивним солом на саксофону Јована Маљковића, који ће- баш као и цела нумера- радијску премијеру имати данас у овом, породичном магазину Радио Београда 1. Нека већа појављивања на сцени и све друге лепе ствари које иду уз то, Срђан планира за пролеће, докле ће-уверен је- свет коначно бити спашен пандемије и када ће моћи потпуно да се посвети музици. И као мало ко и као ретко када, Срђан нам прича у данашњој емисији о агонији кроз коју пролази. Управо води тешку борбу са короном, чији га вирус није поштедео. Његова супруга до недавно је била у болници, на лечењу, истим поводом, а ковид вирус одболовали су и Срђанови син и снаја. Марјановић не пропушта прилику да свима поручи да се чувају, да обавезно носе маске и перу руке, другачије нема шансе да се извучемо из ове медицинске пошасти која дрма планетом.

Репрезентативци Теквондо асоцијације Србије још једном су обрадовали домаћу спортску јавност. На Европском првенству у Сарајеву у олимпијским категоријама, Махди Ходабахши (преко 80 кг) се у свом првом наступу у репрезентацији Србије, уписао у спортску историју, освајањем златне медаље, док је млади Новак Станић ( до 58 кг) остварио врхунски резултат, и окитио се сребрним одличјем. Наша репрезентација освојила је и екпини трофеј на овом шамионату, па је успех заокружен.

Говорићемо, дабоме, још једном о пласману фудбалера Црвене звезде у нокаут фазу такмичења Лиге Европе, учешћу рукометашица на шампионату Старог континента, пратити кретање резултата на утакмицама Линг Лонг Супер лиге Србије. Ту су и бројна дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, нека се одвијају он-лајн, нека пред публиком, у складу са актуелним мерама Кризног штаба. Виртуелни Пољопривредни сајам одржава се од 14. до 18. овог месеца на Новосадском сајму. Седамнаестог децембра одвија се он-лајн концерт истинске уметнице Светлане Спајић, заједно са Боканом Станковићем, из фантастичног амбијента Ђавоље вароши. Дугометражни играни филм `Груди` црногорски је кандидат за 93. награду Америчке академије филмске уметности и науке- Оскар, у категорији за најбољи међународни филм у 2020. години. 

Музеј примењене уметности у Београду и Одсек за уметност и дизајн департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду организују регионални симпозијум `Праксе сценског дизајна`. Маја Станојевић, дизајн и Соња Петровић, накит- ауторке су изложбе `Сјај, која је отворена до 18. децембра у Малој галерији УЛУПУДС-а. Из Музеја савремене уметности најављују почетак стручног вођења историчара моде Стефана Жарића кроз изложбу `Љубав је љубав- радост венчања за све- Жан Пол Готје`. Отворене су децембарске изложбе у Културном центру Београда, у току је и снимање хумористичке серије `Радио Милева`, настале по идеји Небојше Гарића, у режији Елмера Јукић, у којој улогу Наталије тумачи наша саговорница, глумица Марија Вицковић.

Прошлог викенда одржано је државно првенство за сениоре у бадминтону, двадесет и седмо по реду, у коме су доминирали- јуниори. Још два дана траје 28. по реду самостална изложба слика Миле Гвардиол под називом `Кво вадис`, чији су кључни мотив- степенице. Завршена је тринаеста смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља `Живка Матић`, чији се програм одржавао на јутјуб каналу Центра за културу Пожаревац, о томе нам говори директорка Галина Перић. Аница Добра и Драган Петровић Пеле добитници су најзначајнијих признања на 19. позоришном фестивалу `Дани комедије` у Бијељини, за допринос представи `Хипноза једне љубави`, `Звездара театра`.

Изложба `Мали формат УЛУПУДС-а 2020`, у организацији Одбора сликарско-графичке секције биће отворена у уторак у галерији `Сингидунум`. Међународни филмски фестивал дебитантског филма у Шумадији- `ШИФФ`, одржава се од 18. до 20. децембра у Позоришту за децу у Крагујевцу. У галерији Центра за графику до 16. децембра доступни су радови Светлане Волић, на изложби под називом `Предео жеље`. Милица Шеварлић најављује нам `Београдски џез фестивал`, тридесет шести по реду, који - упркос свему- има више него солидну музичку понуду. Од Ненада Василића, који отвара фестивал, преко Влатка Стефановског, Матије Дедића, као и гостију из иностранства, од којих се издваја програм `Azure`, Урлиха Дрекслера, једног од најзначајнијих аустријских савремених музичара.

Емисија `Време спорта и разоноде` прати све актуелности из земље и света које се дешавају током поподнева и труди се да буде ненаметљиви, лаки и фини кућни пријатељ слушаоцима Радио Београда 1. Све то уз фине поп звуке из осамдесетих година прошлог века, које карактеришу лепи, певљиви рефрени и мелодије, у жељи да нам свима читав живот убудуће буде-песма.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару