Читај ми!

После 17 година новим леком победио псоријазу

Пиротско Удружење пензионера, са две и по хиљаде чланова, више од седам деценија под својим окриљем окупља старије људе из овог дела Србије. Помаже им да лакше набаве дрва за огрев, снабдева их лековима и животним намирницама. Даје им и новчане позајмице без камате. Због короне не могу да путују и организују забаве, јер поштују епидемијске мере заштите, али не заборављају усамљене старије житеље у селима. То ће бити наша прва тема. Телефоном ћемо разговарати са председником Удружења пензионера Града Пирота Ђорђем Митићем.

О епидемијској ситуацији у Србији и свету, о порасту броја оболелих од короне и очекивањима у наредним данима сазнаћемо више од епидемиолога у пензији др Радмила Петровића. Биће речи о томе зашто се Ковид 19 тако брзо шири, колико помажу мере заштите и зашто неки људи не верују да је корона међу нама?

А како живе оболели од псоријазе и колико их притискају дискриминација и предрасуде околине због црвених флека на кожи, иако болест није заразна, разговараћемо са Марком Узелцем (24) из Новог Сада. После 17 година борбе са болешћу добио је биолошку терапију и готово заборавио да има псоријазу. Данас живи уобичајено и несметано обавља посао електроинжењера. Али, његова патња је била дуга и тешка, јер је имао погрешно постављену дијагнозу.

У рубрици за културу ћемо представити роман Бранке Криловић „Лига безочних" .Књига, делом написана из дечје визије, виђена очима тридесетосмогодишњег дечака који је управо постао отац, а не зна како је бити отац, јер није имао свог.Та прича је ауторкино казивање о идентитету и припадању, о жељи да се буде неко и да се припада некоме.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Радио Београд 1, 10.05 

Насловна страница - Марко Узелац (Фото/Тамара Бирач)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару