Читај ми!

Живот у самоћи у топличким селима

Како живе старији Топличани и колико им помаже Удружење пензионера Града Прокупља? О активностима у граду током епидемије корона вируса, о хуманитарној помоћи старијим људима у топличким селима и самоћи која их притиска, разговараћемо са председником прокупачког Удружења пензионера Милованом Милетом Вучићевићем.

Удружење пензионера Града Прокупља једно је од најбројнијих удружења старије популације у југоисточној Србији са више од 10 хиљада чланова. У фокусу ове асоцијације је помоћ пензионерима са најнижим примањима и набавка лекова старијим житељима Топлице, посебно у удаљеним селима.

У минутима за здравље ћемо указати на значај раног откривања и правилног лечења реауматоидног артритиса. Реч је о болести која погађа све узрасте а најчешће радно активне људе. Многи, на жалост, због реуматоидног артритиса рано постану инвалиди, јер касно дођу лекару. О симптомима, дијагностици и терапији са др Мирјаном Лапчевић, председницом националног Удружења оболелих од реуматских болести, разговараће Јелена Видић.

У рубрици радио-портрет ћемо представити дипл. електроинжењера у пензији Андру Мошића, аутора најбољег путописа на овогодишнем Литерарном конкурсу „Драганова награда".

У причи „Упознајмо Хајастан", описо је јерменски народ и лепоте њихове кавкаске земље. Андро Мошић је изумео и шаховски систем у реалном времену који је примењиван широм света 40 година. Подсетиће нас на светска шаховска првенства и велемајсторе с којима се дружио и сарађивао.

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник: Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - (Фото/prokuplje.org.rs)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару