Интернет - радионицама против изолације

Београдски Центар за образовање и културу "Божидарац" је, поштујући мере заштите од корона вируса, протеклих седмица организовао online радионице посвећене различитим сферама живота. Учесници су на интернет предавањима могли да добију одговоре на бројна питања: Које су дилеме, недоумице и ограничења са којима смо се "заглавили" у време епидемије? Како да направимо меру? Који су оптимални извори наше мотивисаности, помоћи и подршке у време кризе, али и током живота?

О тој теми за нашу емисију говори мр Радмила Пеција Урошевић, социолог и социотерапеут, и дугогодишњи координатор Волонтерског сервиса општине Звездара. На online предавањима на којима учествује око 60 људи, сваког другог уторка, разговара се о актуелним  животним темама током епидемије корона вируса.

У рубрици за здравље, ове суботе, завршавамо серијал разговора о метаболичком синдрому, инсулинској резистенцији и гојазости код деце и одраслих. О дијагностици и лечењу тих болести говори ендокринолог проф. др Весна Димитријевић Срећковић, шеф Јединице за исхрану и превенцију метаболичких поремећаја Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије и редовни професор на Медицинском факултету у Београду.

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић више од три деценије  изучава поремећаје исхране оболелих од дијабетеса типа два. За откриће ЦРП-а као последице запаљења масног стомачног ткива код деце,  2006. године добила је Хипократову награду на Медитеранском конгресу за проучавање дијабетеса. Аутор је индивидуално подешеног Медитеранског јеловника различитог калоријског уноса доступног на сајту www.endokrinolog.rs. Веома је активна на својој Facebook страници са корисним саветима о правилној исхрани за лечење метаболичког синдрома и инсулинске резистенције.

Рубрику радио-портрет  посветићемо највећој оперској уметници  20. века, мецосопрану Бисерки Цвејић. Остварила је 77 улога у око 1800 представа на домаћим и светским оперским сценама. Данас има 96 година и са радошћу се присећа богате каријере, педагошког рада и велике љубави -  супруга Душка Цвејића. Бисеркин раскошан мецосопран несвакидашње лепоте деценијама је градио мозаик ликова. Била је: Амнерис, Еболи, Кармен, Улрика, Принцеза де Бујон, Лаура Адорно, Далила, Јулија...

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Бисерка Цвејић (Лична архива)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару