У опанчарској радњи у Горњем Милановцу

Оп, оп, опанчићи на кљунчиће.... Разиграно доскакуташе, лако, уз звук фруле у овонедељну којекуда причу, враћајући нас нашим коренима – српским, али и словенским.

Кажу да су опанци једна од најстаријих врста обуће, који су неки народи носили и пре нове ере. Словени су носили опанке плетене од лике и коже, зване  „лапти", које су сами правили, касније им додајући дрвене дашчице одоздо да би дуже трајале. Од 15 - 16. Века па до данас за израду опанака користи се телећа, говеђа и свињска кожа штављена у природном раствору воде и посебних врсти шишарки. Данашњи облик формиоран је почетком 20. Века и све до половине истог опанчари су имали радионице у сваком већем месту у Србији, а сам занат је био не само важна, већ и престижна делатност.

Опанци су се правили по калупу, по је којем се разликовао само број, не и који је леви, а који десни. Исту форму имали су мушки, женски и дечији, а вештина мајстора се огледала на горњем делу испреплетаном од чак дванаест до осамнаест танких кожица, па су понекад то била права мајсторска ремек дела. Разликовали су се и опанци за сваки дан, такозвани  „ђоновски" са дебелим слојем коже одоздо, некада тешки и цео килограм, и свечани, од фине коже, богато и лепо украшени, за недељу и празник. А по врху, кљуну или шиљкану могло се тачно рећи да ли су опанци из Ужица, Краљева, Ниша или Неготина.

Не памти се да је некада некога опанак нажуљао. Као практична и удобна обућа живели су интензивно све до половине 20. Века. А тад их је  „сахранила" масовна производња и употреба патика. Тако макар тврди мајстор - опанчар Желимир Дамњановић, једини на потезу од Београда до Чачка. Тврди, али не престаје да их прави.

А како их прави - од штављења коже до премета и преплета, зашто за добре затворене опанке треба, како каже,  „пет дана и кусур" да се направе и зашто на питање колико их је направио у животу одговора са -  „јој" - чућете у данашњој којекуда причи.

Леви опанак - Мирјана Никић.

Десни опанак - Елизабета Арсеновић.

А чули сте већ да у томе нема разлике.

Са уредно омотаним обојцима, хајдмо онда - оп, оп, опанчићи....

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње