Били Холидеј

“Она није била блуз певачица, али је певала популарне песме на начин који их је чинио потуно њеним. Имала је изванредан слух, одлично је памтила речи и певала је са изврсним осећајем за фразирање. Затим, била је апсолутно дивна, са својим изгледом и ставом... као да је заиста била ладy, и то никад није изгубила ... Те вечери сам схватио да је она најбоља џез певачица коју сам икада чуо. Моје откриће Били Холидеј је било случајност о којој сам сањао, врста награде коју примам повремено тако што одлазим на свако место где неко наступа.... Сваке ноћи сам одлазио у чувене харлемске тајне клубове како бих чуо Били. Доводио сам све које сам знао да је чују. Открио сам звезду и писао сам о њој у Мелоди Мејкеру. Било је мало тога што сам тада могао да учиним за њу. Нико није хтео да је сними. Била је непозната ван Харлема, и заиста, певач који није свирао инструмент, као Армстронг, није сматран џез певачем. Нисам могао да је заборавим, али све што сам могао да урадим било је да причам и пишем о њој” - записао је у аутобиографији чувени амерички продуцент и ловац на таленте Џон Хемонд.

"Као прво, тада нисте могли имати микрофон у локалима који су радили на црно, јер би се бука чула на улици. Тамо је Били певала муштеријама за столовима. Код сваког стола је исту песму певала потпуно другачије. Све до тада никад нисам чуо певача који импровизује. Знао сам да је јединствена. Од детињства је волела блуз певаче." У интервјуу легендарном америчком продуценту и радијском водитељу "Џез сата" Гласа Америке, Вилису Коноверу, 1956. године, рекла је: "Мислим да сам копирала стил Луја Армстронга. Када сам била веома млада, чула сам плочу коју је снимио Луј Армстронг, звала се "West end Blues". Он ту не изговара никакве речи, и ја сам помислила - ово је дивно! Свидео ми се осећај који је извукао из песме. И желела сам велики волумен гласа који је имала Беси Смит. Међутим, то не би прошло код мене, јер нисам имала јак глас. У сваком случају, негде између њих двоје, ја сам постала Били Холидеј.

На питање многих обожавалаца из чега проистиче њена аутентичност у извођењу, није умела да одговори другачије, осим да каже како ту нема много филозофије - песму једноставно осећаш, и док певаш, то исто осећају и они који слушају.

"Са мном је то једноставно. Дај ми песму коју могу да осетим и нема ту даље много посла. Постоји неколико песама које ме толико погађају да једва могу да стојим док их певам. На пример "Doggie in the Window" певам уобичајено, али певати песме попут 'The Man I Love' или 'Porgy', није само као да седнете и једете пекиншку патку - иако волим пекиншку патку. Ја сам песме као што су те - живела." Наша гошћа из прошлости, америчка певачица Били Холидеј.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару