Старачки дом је бољи избор од самоће

Демографски подаци из године у годину упозоравају да смо све старија нација. Поред пада наталитета, све је више младих који одлазе из села у градове или у иностранство, тражећи боље плаћен посао.

У таквим околностима најтеже је старима, јер остају сами и о њима нема ко да брине. А потребни су им нега и пажња. Када је немају код куће, онда је одлазак у старачки дом једино, а неретко и најбоље решење.

Када је право време за одлазак у дом за старе и како се припремити? Зашто већина времешних људи одлази у установу  када се тешко разболе или када постану непокретни? Колико стручњаци  могу да помогну оболелима од деменције? Одговоре ћемо потражити од социјалне раднице Бранкице Николић.

А да је физичка активност мелем за душу и тело, и после шездесете, потврдиће смедеревски  атлетичари-ветерани. Иако су у годинама, не пију лекове, а трчање и брзо ходање прихватају као једину терапију. Широм Србије и Балкана освојили су бројне медаље на спортским такмичењима. 

Уз обележавање  Националног  дана борбе против дуванског дима - 31. јануара, подсетићемо да је пушење цигарета водећи фактор ризика за велики број обољења. Сваке године у свету од последица дуванског дима умре шест милиона људи. У Србији нешто више од трећине  становништва пуши, а половина популације је изложена дуванском диму у затвореном простору. О штетности, болестима  које узрокују цигарете  и методама  одвикавања од пушења говориће  прим. др Петар Боровић.

У минутима за културу представићемо књигу Петра Зеца "Повратак у Јерусалим". Реч је о историјском времеплову у којем аутор подсећа на светосавске подвиге и ходочашћа у Свету земљу од средњег века до наших дана. Радња романа смештена је у седам дана, колико је Богу требало да створи свет.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Бранкица Николић и Марина Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару