"Дервиш и смрт" - древна мудрост и модерни духовни немири

Сања Панфилов, професор књижевности, говори о томе зашто воли роман ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића. Један од најлепших романа српске књижевности, ''Дервиш и смрт'', објављен је 1966. године. Дело снажне мисаоне концентрације, писано у исповедном тону, монолошки, с изванредним уметничким надахнућем, роман ''Дервиш и смрт'' повезује древну мудрост с модерним духовним немирима.

У роман је уткана лична трагична прича самог писца. Губитак вољеног брата, који је 1944. године стрељан од стране партизанских власти, практично без разлога, имао је за последицу да Меша Селимовић читаве две деценије ту причу и тај бол носи у себи без могућности да ишта о томе каже и напише.  Притом је све време себе кривио за братовљеву смрт; себи је пребацивао да није брату помогао колико је могао, да се није борио за његов живот колико је морао да се бори. Бол је био тим већи што је Меша, као и његов брат, био партизан, и дубоко веровао у смисао партизанске борбе и комунистичке идеале.

Грижа савести, бол, сумња, кајање, разочараност, моралне дилеме, туга... - све се то у писцу таложило дуго, тачније све док није пронашао језик способан да искаже та снажна осећања. У својим  ''Сјећањима'' Меша Селимовић бележи: ''Морао сам пронаћи не бољи и експресивнији језик, ни суптилнији, то би била смјешна и нереална амбиција, већ језик за моју руку и моју душу, који ће најбоље одговарати ономе што је у мени кључало''. Роман ''Дервиш и смрт'' је недвосмислено показао да је писац тај дуготражени језик напокон пронашао.  

Сања Панфилов је дипломирала на Педагошком факултету у Осјеку, на одсеку за Југословенску и светску књижевност. Од 1990-1991. године, радила је на Радио телевизији Нови Сад, у редакцији Документарог програма. Суоснивач је и суорганизатор Фестивала кратких књижевних форми "АВА" у Сремским Карловцима. Председник је Организационог одбора за прославу дана српско-руског братства који се у сарадњи са Руском федерацијом обележава сваког 15. јануара у Руском дому у Београду.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару