Време спорта и разоноде

У мају 2017. Лазар Анић забележио је трећи скок свих времена у историји овдашњег скока у даљ. Скочивши 8.15 метара, постао је први Србин у 21. веку који је прескочио магичну границу од 8м. Она му је донела и норму за Светско првенство. Та година била му је најуспешнија у досадашњој каријери, међутим уследило је болно приземљење. Покидао је предње укрштене лигаменте на једном зимском такмичењу и због тога га није било на атлетским залетиштима скоро годину и по дана. Повратак се дуго одлагао, али кад се вратио- одмах је `експлодирао`, скочивши 7 метара и 88 центиметара. Било је то у Правецу у Бугарској, на Балканском првенству, а претходиле су припреме у Потругалу, такмичења у Чешкој и Швајцарској. Наш драги гост сада тренира пуном паром, жели да настави где је стао пре две године, да има још бољу сезону од поменуте, у којој је био изабран за најбољег атлетичара Србије.

Јована Јоле Лепосавић, голман ЖФК Црвена звезда, потом и екипе Рада, а сада Хероја, после највеће победе и добијене животне битке, не штеди себе у помоћи онима којима је то потребно. Из седмице у седмицу, организује велике спортско- хуманитарне догађаје, тако је и током ових децембарских дана, у акцији у којој је тесно сарађивала са каратисткињом Татјаном Петровић и њеним клубом `Nippon`, потом са  бајкерима, који су увек такође спреми да пруже руку подршке. Наредни догађај је 27. децембра у Прокупљу, где се одржава утакмица између екипа Топличанин и Херој, за помоћ маленој Николини Јосић. Мило нам је да смо у прилици да испратимо већину Јованиних акција, јер само она зна кроз шта је прошла и даје све од себе да што мање деце у Србији пати, из било ког разлога.

Наша колегиница Душица Тасић једна је од уредница Јутрањег програма РТС-а и шефица деска редакције Региони, али запажена је и као новинарка која добро познаје спорт и прати актуелна дешавања у бројним дисциплинама. И овога пута креће, на свој начин, у походе Олимпијским играма. Емисија `На путу за Токио`, која се емитује управо у јутарњем термину, "наследница`` је оних које су емитоване у вези највеће планетарне смотре у Пекингу, Атини и Сиднеју. Доћи ће нам у госте и испричати како се све то ради,колико је потребно труда и времена, али и о својим активностима, јер је- пре камера и микрофона- одлично баратала лоптом, тренирајући кошарку и рукомет.

Две домаће џез диве, фантастичних гласовних квалитета неслућених могућности, Катарина Качунковић и Јелена Јововић, објавиле су заједнички ЦД у сусрет радосном празнику Божићу. У сарадњи с бројним колегама из свог музичког фаха, на енглеском језику отпевале су и снимиле незаборавне хитове `Под сјајем звезда`, `Звиждук у осам`, `Љубав и мода`, `Тихо ноћи...`Намера нам је била да се љубитељима божићне и евергрин музике скрене пажња на наше квалитетне композиције које време није прегазило и које, и може и треба, да пева цео свет` - кажу нам врсне солисткиње, чије ћемо верзије слушати овог децембарског поподнева.

ВИС Лимунада је музичка група, оркестар, бенд који оживљава не само музику педесетих и шесдесет година двадесетог века, већ и атмосферу европских фестивала тог периода. Како сами кажу- `без носталгије али са жаром, преносе енергију која не губи на вредности ,чак и у светлу сложених противуречности које су уследиле`. После два објављена албума, у сопственој `режији`, најављују и ново дискографско издање, и то синглом и спотом за песму `Ти, одакле си ти?`, који су произашли из лепе сарадње и дружења са Идом Престер. Премијерно ћемо слушати ову нумеру и чути нешто о плановима ВИС Лимунада за годину у коју ускоро улазимо.

И ове суботе, поред спортских дешавања, пратимо и догађаје из света културе, јавног и уметничког живота. Дом омладине Београда, "Академија 28", Опера и Театар `Мадленијанум`,као и Музичка кућа "Југотон", Нушићева 27 у Београду, обрадоваће наше слушаоце бесплатним улазницама за нека лепа дешавања. А ми смо ту да вам понудимо и друге предлоге из ове области- рецимо, петодневни новогодишњи маратон `Central Dance Event`, који се одржава у `Хангару`, у Луци Београд, од 27. до 31. децембра. У Музеју позоришне уметности наставља се циклус `Глумачке породице`, у `Галерији 73` на Бановом брду у току је 32. `Чукарички салон, док је у Уметничкој галерији `Стара капетанија` пре неки дан отворена изложба `Земунска подсећања`. На северу Србије, у Суботици, памте заслуге за народ велике музичке звезде Ђорђа Марјановића, па ће 26. децембра бити одржана промоција књиге о нашем Милорду, под називом `Енергија слободе`, из пера Маријане Дујовић, да би потом публика уживала у незаборавним хитовима `српског Ћелентана`.

Туристичка организација општине Медвеђа 26. децембра организује четврту по реду манифестацију `Вече усмене традиције`. У Француском институту у Београду отворена је изложба под називом "50 година црно-белог", са фонографским записима Петра Пјера Грујичића. Јуче је у `Звездара театру` најављена премијера представе `Арзамас`. `Фигурација на два начина`- назив је изложбе у галерији `Сингидунум`. И даље у подстанарском статусу, Графички колектив представио је изложбу `Чекајући Нојеву барку`, додељена је и награда `Мали печат`. Одржан је Међушколски бадминтон турнир `Петровац на Млави `2019`, награде су отишле у пет градова. У Барокној сали Скупштине града Зрењанина вечерас ће бити одржан хуманитарни концерт Хорског фестивала `Слободан Бурсаћ`. После успешне промоције последњег студијског албума и истоимене књиге под називом „Море без обала", група `Ван Гог` ову годину заокружује четвртим по реду спотом са актуелног албума, урађеним за песму „Емотивно миниран".

Ни ове суботе неће изостати предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Удружење новинара Србије (УНС) доделило је новинарске награде за 2019. годину. Жири је једногласно одлучио да награду за животно дело додели фотографкињи Горанки Матић. Вечерас у Центру лепих уметности `Гварнеријус`, од 20 часова, концерт студената камерне музике из класе професорке Тее Димитријевић. `Све ће бити добро`- назив је поетско-сатиричне вечери која ће се одржати у среду у Кући Ђуре Јакшића, главни протагонисти су Слободан Симић и Бојан Љубеновић. `Мала школа бонтона` или `Како се слуша концерт`- сазнаћемо сви заједно наредне суботе, 28. децембра у 11 часова пре подне, на сцени Коларчеве задужбине, уз Дечји хор РТС-а, под уметничким руководством Снежане Деспотовић.

Клуб малог фудбала Црвена звезда завршио је ретко пријатну и врло успешну турнеју хуманитарног карактера по Републици Српској, извештава председник клуба Александар Вучић. Кубански боксерски тренер Хорхе Луис Фромета Матош, потврђено је, радиће у стручном штабу наше репрезентације, са боксерима који се припремају за олимпијске квалификације у Лондону, чућемо утиске селектора Милана Пиперског о појачању у тренерском кадру и свом новом првом сараднику. Осврнућемо се и на промене у стручном штабу ФК Црвена звезда. Жири Националног удружења ликовних уметности Француске одликовао је српску уметницу Ивану Живић, која је добила награду за цртеж у великој конкуренцији Салона. Културни центар Београда придружује се градској манифестацији за прославу новогодишњих и божићних празника `Београдска зима`, са својим пројектом `Перачи прозора`, уметничким радом Нине Ивановић.

Промоција књиге и изложба "Ludus in fabula" позоришних карикатура Југослава Влаховића биће одржани у уторак, 24. децембра у Народном позоришту у Београду, у фоајеу сцене "Раша Плаовић". У Југословенској кинотеци у среду је одржана свечана церемонија поводом 60. годишњице Филмског центра Србије, установе од националног значаја, задужене за делатности у области српске кинематографије. У каквом расположењу улазимо у нову, филмску 2020. годину, питамо директора Центра Гордана Матића. Даривање је традиционално новогодишње окупљање пријатеља Јавног акваријума и тропикаријума Београд, како бисмо сви заједно поклонили нешто што имамо, а другима је потребније него нама. Један леп скуп тог типа одржава се у понедељак. Награда "Најбољи библиотекар Србије" коју додељује Библиотекарско друштво Србије припала је, равноправно, Милици Матијевић из библиотеке `Димитрије Туцовић` у Лазаревцу и нашој саговорници, Зрењанинки др Драгани Сабовљев из ГНБ "Жарко Зрењанин", за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности у 2019. години.  

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 

 



 



 



 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару