Читај ми!

''Љубав у доба колере''

Урош Петровић, писац и фотограф, говори о томе зашто воли роман ''Љубав у доба колере'' Габријела Гарсије Маркеса. Колумбијски писац, новинар, сценариста, издавач и политички активиста, Габријел Хосе Гарсија Маркес (1927-2014) сматра се најпознатијим писцем магичног реализма, жанра у коме се митови и магија преплићу са реалношћу свакодневног живота.

Његово најчувеније дело, роман "Сто година самоће", продато је у више од 30 милиона примерака. Аутор је дела ''Очи плавог пса'', ''Пуковнику нема ко да пише'', ''Јесен патријарха'', ''Хроника најављене смрти'', ''О љубави и другим демонима'' и многих других. Године 1982. добио је Нобелову награду за књижевност.

Роман ''Љубав у доба колере'' уводи нас у причу о љубави која траје пуне педесет три године, седам месеци и једанаест дана. То је љубав из ране младости која се изборила са многим проблемима и трагедијама и која је свој врхунац достигла у позним годинама, на измаку живота. Оно што овом Маркесовом роману даје посебну чар јесте чулно богата атмосфера у којој се прича одвија, лирска опсервација детаља као и посебан осећај за хумор.

За читалачки доживљај Маркесових дела наш саговорник је једном приликом рекао: ''Волим да читам Маркеса, свиђа ми се како уме да ме врти кроз пасусе правећи осећај да се, лежећи на гуменом чамцу, спуштам низ живахне букове планинске реке.'' Чућемо зашто Урош Петровић на овај начин доживљава Маркесова дела, а открићемо и зашто роман ''Љубав у доба колере'' он сматра изузетним.

Урош Петровић је стваралац кога одликује немирни дух, продорна интелигенција, велика радозналост и жива машта. Његови романи и приповетке већ годинама су међу најчитанијим насловима за децу и младе, а његових књига се често прихвате и одрасли читаоци. Учесник је и сарадник многих квизова, коаутор програма под називом ''НТЦ систем учења'', гостује као предавач у школама и на факултетима у земљи и иностранству.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво