Гости из прошлости

Лајлонија је измишљена земља која би могла да постоји у било које време и на било којем месту на свету. Краљевину Лајлонију и Лајлонце измислио је пољски филозоф, публициста, писац и сатиричар, Лешек Колаковски, и о њима написао "Тринаест бајки за велике и мале" 1963. године. У "Гостима из прошлости" нема места за свих тринаест, одабрали смо само најшашавије, најапсурдније и најмудрије лајлонске бајке.

У давна времена Лајлонија се граничила са малом краљевином Горголом којом је владао мудри краљ Ханук. Он је дошао до закључка да његови поданици живе прилично кратко и одлучио је да то промени. Зато је у помоћ позвао најумније Горгољанце – астрологе и лекаре, који су после седам година размишљања народу представили резултате својих истраживања о дуговечности.

Велико краљевско позориште било је препуно гостију и горгољанске елите, а по граду су били постављени звучници како би сви становници престонице могли да слушају говоре. Јер, краљ Ханук је био добротвор свом народу. На позорницу први је ступио астролог Мајола:

"Конструисао сам часовник који се креће шест пута брже него часовници који се сада користе. Претпоставимо да, према старом рачунању времена, овде треба да се окупимо за годину дана. За то време, према новом часовнику, проћи ће не једна, него 6 година. Ако неко треба да умре, на пример, за десет година, он ће у ствари умрети за 60 година. Свако може да види да је проблем дуговечности решен!"....

“Мој систем је потпуно другачији” - рекао је астролог Мино. “Треба послати птицоловце са мрежама да дођу до хоризонта на истоку и изнад шуме баце своје мреже не би ли задржали Сунце да не изађе. На другој страни, на мору, чекаће рибари са својим мрежама и Сунцу од претходног дана неће дозвољавати да падне у воду. Време овог посла ће се рачунати тако да дан траје шест пута дуже и да ноћ буде шест пута дужа. Једноставно, наш живот који увек има известан број дана и ноћи, биће шест пута продужен.”

“Ево тајне нашег кратког века: људима је досадно!” - закључио је астролог Клепо. “Да бисмо живели дуже, треба удесити да свет престане да буде досадан. А зашто је досадан? Зато што небо увек има исту боју! Али, ту има помоћи! Послаћемо на небо балоне у којима ће седети радници са кантама боје и четкама. Они ће обојити небески свод у шест боја. Очи ће нам се радовати при погледу на шестобојно небо и због тога ће наш живот бити шест пута дужи.”

Овације су кратко трајале јер се на бини појавио славни лекар Ипо: “Господо, ја сам размишљао о томе које биће живи најдуже, и показало се да је то корњача. Она живи 6 пута дуже од човека. А шта ради корњача? Носи оклоп, вуче се полако по земљи и помало маше репом. Шта треба људи да раде да би живели дуже? Треба да постану слични корњачама! Господо, одмах треба да набавимо велике оклопе, да престанемо да идемо на две ноге и да се навикнемо на пузање. Треба да направимо себи репове и помало да машемо њима!”

Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић

Насловна страна: Лешек Колаковски 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару