Гости из прошлости

Време успона Френка Синатре је време Другог светског рата. Јавност је са великом резервом примила информацију да Синатра није у војсци, јер му је још на рођењу пукла бубна опна. Неколико година касније новинар Волтер Винчел објавио је да је Синатра платио 40 хиљада долара за дијагнозу захваљујући којој ће избећи учешће у рату, што је ФБИ оповргао.

Синатра је у то ратно време, 1942. године, почео соло каријеру, а 1943. потписао је уговор за једну од највећих музичких продуцентских кућа Колумбија рекордс, што му је донело вртоглави успех. Иако су његове тадашње песме одисале зрелошћу, Синатрина највернија публика биле су тинејџерке. Носиле су лепршаве сукње А кроја изнад колена, са сокницама подврнутим до чланака и биле су познате под називом „боби соксерс".

У његовим песмама није било ни трага од рата, само је било љубави, нежности и романтике... певао је о сети коју су осећали они сломљеног срца, о заносу заљубљених и о хармоничној љубави коју су сви прижељкивали. То је била тајна „Синатраманије" - певао је оно што су други држали дубоко у себи. Убрзо је постао познат као "The Voice", то јест „Глас", али и као „Swoonatra" илити Синатра - несвестица.....

Био је амерички национални празник, Колумбов дан, када је 12. октобра 1944. Синатра наступао у позоришту Парамаунт. Преко 35 хиљада младих Синатриних обожавалаца изазвало је колапс на централном Менхетну, што је у историји остало забележено као „Нереди током Колумбовог дана". Ово је тренутак када је омладина у Америци препозната као велика покретачка снага тржишта, која уколико јој се нађе жица, може бити кључна за масовну потрошњу.....

Френк Синатра је био прва модерна звезда поп музике и један је од најзначајнијих уметника XX века. Музички хроничари су писали да је он први поп певач који је певао са емоцијом. Име ове холивудске легенде, сицилијанског порекла, синоним је за гламурозни евергрин. Није се издвајао само небеско плавим очима, већ и јединственим, а опет једноставим извођењем песама. Упркос многим насловним странама са којих је оптуживан за сарадњу са мафијом, остао је упамћен као легенда. Његове песме су на листама вечних хитова. Слушају се срцем и имају неограничен рок трајања.

Из ноћних клубова, коцкарница, великих концертних сала, из споменара златних холивудских времена (и са страница докумената ФБИ-а), у "Госте из прошлости" стиже нам Френк Синатра.

Аутор текста: Милица Ђилас.

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару