Марија Антоанета

Историјским личностима време нешто дода, понешто одузме, а Марији Антоанети задржало је и оно што јој највероватније не припада. Иронична реченица по којој се памти: „Ако немају хлеба, нека једу колаче“, односила се на народ који је гладовао у време несташице хлеба у Француској. Међутим, нема никаквих доказа да ју је краљица заиста изговорила, а сасвим се занемарује да је током живота била велики добротвор.

Велике суме новца Марија Антоанета није трошила само на одећу. Много је улагала и у простор у ком проводи време, па је редовно мењала изглед врта испред дворца Мали Тријанон. Марија Антоанета је уредила и мали летњиковац, недалеко од Версаја, који јој је био уточиште од уштогљеног дворског живота. Тамо је носила просте хаљине од муслина, а полураспуштену златну косу јој је покривао сламнати шешир. На великом зеленом пашњаку се, заједно са својом децом, играла са кравама, овцама и козама, које су слуге пре сваког краљичиног доласка парфемисале. Причало се да је попрсје Марије Антоанете послужило као калуп за порцеланске чиније које су слуге користиле при мужи крава. Такође се верује да су и данашње плитке чаше за шампањац прављене на исти начин.

Марија Антоанета, љупка и префињена млада краљица, сваким даном је све више крунила француски буџет. Њеним пријемима и забавама у Малом Тријанону присуствовали су само најближи пријатељи, што је често био повод за презир осталог племства. Овације привилегованих који су гледали како Марија Антоанета бриљира као главна глумица у представама одјекивале су позориштем у склопу Тријанона.

Управо због њене љубави према уметности позоришна представа Фигарова женидба Пјера Бомаршеа доживела је велики успех. Након првог извођења у Паризу 1775, Луј XVI је забранио представу, јер је негативно приказивала монархију. Међутим, краљица је Фигарову женидбу кришом читала својим пријатељима, који су се данима смејали слугином надмудривању краља. На њено инсистирање, представа се од 1784. опет јавно изводила. Две године касније, инспирисан Бомаршеовом комедијом, Моцарт пише ноте, а Фигарова женидба постаје прослављена опера.

Марија Антоанета је имала библиотеку од 5000 књига, већином историјских, које је најрадије читала. Улагала је у уметничка дела и научна открића. Први ваздухопловни балон полетео је управо недалеко од Версаја 1783. у присуству њеног краљевског величанства...

Аутор: Милица Ђилас.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару