Гости из прошлости

Имена добитника Нобелове награде објављују се у октобру и новембру сваке године, али поступак за њихов избор почиње 12 месеци раније. Тада установе задужене за избор позивају више хиљада особа да предложе кандидате за награде. Сваке године, у шири изборни круг за сваку од награда, улази око 1000 предложених, а број номинација креће се између 100 и 250. Међу онима који су позвани да предлажу кандидате налазе се и ранији добитници Нобелових награда, угледни научници и универзитетски професори, чланови научних академија и књижевних друштава и удружења.

Чини се да за најпрестижније светско признање номинацију може да пошаље ко год жели, али није тако. Право да пријављују кандидате имају само они појединци и установе који су од шведских комитета надлежних за избор, добили позив да то учине. Такође по позиву, чланови појединих влада или међународних организација, могу да предлажу кандидате за Нобелову награду за мир. И наравно, сви позиви су, као и номинације, тајни.

Предлози морају да стигну Нобеловим комитетима до 31. јануара наредне године у којој се награде додељују, а састанци Нобелових комитета на којима се оцењује ваљаност пријава почињу већ у фебруару. Но, сами никако не би могли да се изборе са толиким материјалом, те је због тога ангажовано више хиљада људи са стране који помажу комитетима да утврде оригиналност и значај сваке пријаве. Овај посао мора да се оконча до краја септембра или почетка октобра, када Нобелови комитети завршавају свој рад тајним гласањем, а резултати се прослеђују установама надлежним за избор, које најчешће те резултате и прихватају.

Најчешће, јер се и ту поново расправља о предлозима и коначна одлука се доноси тајним гласањем. При том, јавност не сме, или не би требало да сазна, за ког кандидата се неко од њих залагао. Коначне одлуке доносе се до 15. новембра, а имена добитника објављују се одмах по избору.

У "Гостима из прошлости" - Нобелова награда, она коју сви прижељкују, неки макар само да би је одбили. Награда са презименом, педигреом, историјом, заблудама и пародијом.

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

Радио Београд 1, 13.05

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару