Мозаик времена

У Београду је 14. фебруара 1961. године одржан протестни митинг поводом убиства Патриса Лумумбе, првог председника владе независног Конга. Окупљенима се најпре обратио народни херој Душан Петровић Шане.

Тог дана, испред омладине Београда, присутнима се обратио Душан Митевић, говорио је и тадашњи градоначелник Београда, Милијан Неоричић, као и студент из Конга по имену Тете Даку.

За емисију Телевизије Београд "Слике и скулптуре" 16. фебруара 1963. године, аутора Драгослава Ђорђевића, говорила је ликовна уметница Гита Предић, иначе ћерка Бранислава Нушића.

На Првом програму радио Београда, у емисји о домаћим издајницима која је емитована 18. фебруара 1973., могле су се чути и речи Милана Недића. У истој емисији, пре 42 године, чуле су се и речи краља Петра, као издајника.

Четврти конгрес Социјалистичке партије Србије догодио се 17. фебруара 2000. у београдском центру Сава. Реч је узела Горица Гајевић, тадашња генерална секретарка Социјалистичке партије Србије. За време трајања конгреса, присутнима је приказан филм о протеклом успешном раду. А када се дошло до краја, поново изабрани председник Слободан Милошевић дао је завршну реч.

Конститутивна седница Скупштина републике Србије и прво заседање Скупштине у тадашњем новом сазиву одржано је 14. фебруара 2007. Председавала је најстарија и најискуснија међу посланицима, Борка Вучић. Говорили су тада и Војислав Коштуница и Томислав Николић.
Свети Трифун, Дан виноградара Србије и Дан заљубљених обележавају се 14. фебруара, па ко шта воли.

Први Српски устанак је почео 15. фебруара 1804. године, а истог дана и месеца 1835. донет је Сретењску Устав. На све то, 15. фебруар је и Дан државности Србије. У подсетнику пише: прославити, обележити или сл. Сетимо се да је то 2007. године учињено у Орашцу. Неки од присутних су глумили, неки певали, неки говорили. Све је почело химном. А ево како је тада беседио Војислав Коштуница.

Радио Београд 1, 10.05

На фотографији са насловне стране: Патрис Лумумба

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару