Мозаик времена

Памтите ли време када је Социјалистичком Федеративном Републиком Југославијом руководило осмочлано Председништво? Ми памтимо, а Мозаик времена почињемо подсећањем на двојезично излагање Јанеза Дрновшека, који је тада - 8. фебруара 1990. године - био председник Председништва СФРЈ.

Међународни филмски фестивал - ФЕСТ одржава се у Београду више од 4 деценије. Подсећање на ФЕСТ фебруара 1980. илуструјемо причом једног од гостију, Јевгенија Јевтушенка. Те 1980. године најупечатљивији филм на београдском ФЕСТ-у био је "Апокалипса данас", Френсиса Форда Кополе.

На свечаном отварању Зимских олимпијских игара у Сарајеву, пре 31 године, у име свих нас и свих њих, заклео се скијаш Бојан Крижај.

Други програм Радио Београда почео је са радом 9. фебруара 1958. године. А део тог програма, фебруара 1991. године, била је емисија "Нико као ја" у којој је новинар Југослав Ћосић угостио Војислава Шешеља. А подсетићамо се и шта је говорио Вук Драшковић 8. фебруара 1997. године у емисији „Гравитација" БК телевизије. Домаћин је био новинар Слободан Орлић.

После 27 година проведених у јужноафричким затворима, 11. фебруара 1990. ослобођен је Нелсон Мандела, бивши председник Јужноафричке Републике и симбол борбе против апартхејда и расизма.

Две даме, Ен и Лив, Американка и Норвежанка, 13. фебруара 2001. постале су прве жене које су на скијама прешле Антарктик.

Препоручујемо за пажљиво слушање, нарочито ако се уопште не сећате, шта је председник РС, Мирко Шаровић, говорио поводом прославе годишњице РС 8. фебруара 2002. године.

Наш највећи син, друг Тито, боравио је 8. фебруара 1970. године у Замбији. У Лусаки, главном граду ове афричке земље, састао са нашим људима који су тад тамо живели.

Радио Београд 1, 10.05

На фотографији са насловне стране: Јанез Дрновшек

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару