Мозаик времена

Јесења субота пре подне к'о створена за још једну борбу против заборава... Склапамо коцкице. Прва ће нас подсетити како се друг Александар Лека Ранковић осврнуо на проблеме када је говорио на београдском Тргу Маркса и Енгелса 20. октобра 1963., године, а поводом завршетка радована ауто путу Братство – јединство.

Прошлост може да нас научи много чему, под условом да хоћемо. На пример, шта можемо да научимо док слушамо како су ствари стајале овде и онда, пре 20 година?

Пред Међународним трибуналом у Хагу 23. октобра 2003. године судило се Слободану Милошевићу а сведок тужилаштва био је Анте Марковић.

Том приликом саслушан је и "пресретнути" телефонски разговор из јула 1991. а између Слободана Милошевића и Радована Караџића.

Народно веће Срба, Хрвата и Словенаца 19 октобра 1928. године донело је Декларацију о уједињењу јужних Словена у једну државу. За историју недуго затим, истога дана, 19. октобра, 1990. године одржана је седница оба већа Југославије. Ко се сећа да је том седницом председавао Миран Мејак и шта је још било важно?

Руски цар Петар Велики крунисан је 22. октобра 1721. године. А без обзира на промене много чега, па и календара, о Октобарској револуцији у Русији - говоримо у октобру. Помажу нам снимци из Тонског архива Радио Београда.

ОУН је основана 24. октобра 1945. Седиште је у Њујорку. Застава УН усвојена је 22. октобра 1947., а планета Земља у белој боји на плавој позадини, окружена двема гранама маслине које симболизују мир. То је коцкица са сличицом у МОЗАИКУ ВРЕМЕНА ...

Музеј Николе Тесле у Београду отворен је 20. октобра 1955. Отворен је и данас са наглашеним радним временом за посетиоце. А 20. октобра 1993. председник Србије, Слободан Милошевић, говорећи о излазу из парламентарне кризе, рекао је, између осталог.

Стрељање ђака у Крагујевцу било је 21. октобра 1941. године, а истог дана 1944. тај град је ослобођен у Другом светском рату.

Уредник Зорица Алемпијевић.

Радио Београд 1, 10.05

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару