Реприза

Занатски дом

У вечерашњој емисији говорићемо о настанку палате Занатског дома коју је 1947. године добио на коришћење Радио Београд, "институција која свој развој започиње управо у време када се и врше припреме за подизање Занатског дома".

Палата је један од раних примера француске нове школе у Београду. Изграђена је по идејном решењу архитекте Богдана Несторовића, који је на конкурсу 1931. године освојио прву награду.Зграда је била завшена 1. маја 1933. године.

Историчар уметности Милојко Гордић записао је: "Још далеко пре подизања, услед значаја који му се придавао у историји развоја српског занаства, већ је називан главним домом, његов стил монументалним, што га је најавило као особиту архитектонску и друштвену знаменитост."

За нас су занимљива сведочанства проф. Николе Трајковића, књижевника који је становао неко време на мансарди хотела "Занатски дом" "На мансарду Занатског дома, међу осталим гостима који су долазили, било је више добро познатих и угледних књижевника, новинара, јавних радника и научника. Сви су они прво долазили у ресторан и кафану "Занатског дома", па временом навикавили се на ту зграду и на њене сталне госте и становнике..."

Радио Београд почео је са редовним емитовањем програма 1929. године, тада као тек девета радио станица у Европи. Студио се у то време налазио у палати Српске академије наука и уметности у Кнез Михаиловој улици.

Несумњиво, свој послератни развој радио станица умногоме дугује и смештају у дотадашњи Занатски дом.

Радио Београд 1, 20.00

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи