Мозаик времена

Било је то 1. септембра 1961. године. У прошлом веку. Чак у прошлом миленијуму. У Београду је одржан први Самит несрврстаних на коме су учествовали шефови 25 блоковски неопредељених земаља и представници 40 ослободилачких и антиколонијалних покрета. Покрет је био основан као фронт "трећег света" против доминације два војна блока: западног НАТО-а и источног Варшавског уговора.

Покрет је, без сумње, одиграо одређену улогу у ослобођању појединих земаља од колонијализма као и у борби за смењење јаза између богатог севера и сиромашног југа. СФРЈ, један од оснивача Покрета, распала се деведесетих година 20. века у грађанском рату, а чланство њене наследнице СРЈ је суспендовано. Данас је нови миленијум, нови век и најновија субота: 31. Август 2013. године.


На данашњи дан 12. Године после Христа у Антијуму је рођен римски император Калигула, трећи римски цар а наследник Тиберијев. Остао је упамћен као суров и самољубив владар и човек тешке нарави. О њему је у историји, између осталог, забележено и то да је свог коња прогласио сенатором и конзулом.

Такође, на данашњи дан 1354. године, српски државни сабор у Серезу прогласио је Душанов законик. Цар Душан га је донео јер је желео да ојача централну власт и учврсти државу, као и да обузда властелу, која се у доба његових освајања осилила и децентрализмом слабила државну власт. Закоником су уређена права и обавезе сталежа, а садржао је и брачно право, грађанскоправне и кривичноправне прописе.

У Београду је 31. августа 1808. отворена и Велика школа.

Захваљујући тонском архиву Радио Београда који чува снимак с краја прошлог века, чућемо и Ратка Младића. Наиме, 30. августа 1995. године генерал Младић је дао изјаву поводом НАТО бомбардовања Републике Српске. Чућемо и како су медији у Хрватској извештавали о поменутом догађају, у дневнику ХРТ-а од 31. августа 1995. али и о чему се тада говорило у медијима Републике Српске. На исту тему, говори војни аналитичар Мирослав Лазански августа 1995.

Радио Београд 1, 10.05

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару