недеља, 09. јун 2013, 08:05
Којекуда
Представљамо вам једну од зелених фарми у Србији, на којој се узгаја органска храна. Овакво поврће, воће, а, наравно и животиње, гаје се без вештачких додатака, пестицида или генетски модификованих организама и није третирано зрачењем.
У већем делу људске историје, пољопривредна производња се може назвати "органском". Само је током 20-тог века почела употреба великих количина вештачких хемикалија у производњи хране. Покрет органске пољопривреде настао је половином XX века, као одговор на индустријализацију пољопривреде и познат је под називом Зелена револуција.
Лорд Нортборн је први пут употребио назив "органска пољопривреда" у својој књизи "Поглед на земљу" (1940), на основу свог концепта по којем је фарму сматрао као један организам, да би описао холистички, еколошки уравнотежен приступ пољопривредној производњи, супротно ономе што је назвао "хемијска пољопривреда".
Тако је почело, и данас се све више људи одлучује да производи, гаји, али и конзумира управо овакву храну.
Чућете причу о парадајзу и шљивама који имају потпуно другачији укус од оног који углавном једемо данас,а многе подсећа на детињство и стара времена.
Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.
Радио Београд 1, 08.00
Коментари