Мозаик времена

Ове суботе нашу борбу против пилећег памћења отвара Иво Андрић зато што је 10. децембра 1961. године добио Нобелову награду за књижевност. Чућемо како је писац реаговао на вест да је добио Нобелову награду.

14. децембра 1960. године Генерална скупштина Уједињених нација донела је Резолуцију 1514 о давању независности колонизованим земљама и народима.

14. децембар на, како се то каже, нашим просторима обележио је коцкицу из 1992. године која говори о томе како је председник СРЈ, Добрица Ћосић, посетио Институт у Винчи.

8. децембра 1966. потписан је међународни споразум о разоружању у космосу. Баш лепо.

Истога дана 1954. потписан је Новосадски договор о српскохрватском књижевном језику. Баш историјски.

13. децембра 1992. године гост Милоша Јефтића, на Другом програму Радио Београда, био је сликар Мића Поповић.

Баш је имало шта да се чује. 

12. децембра 1873. Народна скупштина Краљевине Србије донела Закон о мерама – динар уведен као новчана јединица, а 9. децембра 1877. у Београду је основано Прво трезвењачко друштво, тако да сада знамо шта је старије.

Важан датум, важан догађај, важне личности тада, 14. децембра 1995. када је у граду светлости потписан споразум који је постигнут у војној бази.

Или: Постигнуто у Дејтону, а потписано у Паризу којом приликом је Жак Ширак рекао да ће се последице рата још дуго осећати на просторима бивше Југославије. Овако је то било пре 17 година.

7. децембра 1941. Јапан је напао америчку базу Перл Харбур. 

А једна од друштвених игара гласи: Понекад, када некога за нешто изаберу,онда тај неко положи свечану заклетву.

На пример: Хавијер Куељар је положио свечану заклетву пошто га је Генерална скупштина УН изабрала за генералног секретара организације 15. децембар 1981.

Уредник: Зорица Алемпијевић

Радио Београд 1, 10.00

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару