Мозаик времена

Борбу против пилећег памћења ове суботе отвара „пресретнути“ телефонски разговор између Слободана Милошевића и Радована Караџића, коришћен на суђењу Слободану Милошевићу 23. октобра 2003. године.

22. октобра 1721. године крунисан је руски цар Петар Велики. А без обзира на промене много чега, па и календара, о Октобарској револуцији у Русији – говоримо у октобру. Помажу нам снимци из Тонског архива Радио Београда.

Музеј Николе Тесле у Београду отворен је, а каже се још и: почео са радом 20. октобра 1955. ОУН је основана 24. октобра 1945. Седиште је у Њујорку.

Застава УН усвојена је 22. октобра 1947 године: планета Земља у белој боји на плавој позадини, окружена двема гранама маслине које симболизују мир.

20. октобра 1963. године, на београдском Тргу Маркса и Енгелса, одржан је велики народни митинг поводом завршетка радова на ауто путу Братство-јединство. У таквим приликама, у то време, несебично се скандирало, аплаудирало, певало, спонтано радовало. 

Од прошлости може да се учи, ко хоће. На пример, шта се казује док слушамо како су ствари стајале овде и онда, пре 24 године?  Или: како би било да није било овако?

Недељом у десет, емисија Првог програма Радио Београда за дан 23. октобар 1988.

Пред микрофоном је био Душан Радуловић.

Апостроф, емисија Првог програма Радио Београда за 20. октобар 2002. године.

Шта је било важно рећи тада када је пред микрофоном у студију један седео и радио Недељко Мирковић?

У наставку Мозаика времена ... коцкице се даље слажу овим редом: 21. октобра 1941. било стрељање ђака у Крагујевцу а истога дана 1944. Крагујевац је ослобођен у Другом светском рату.

20. октобар, слављен је и хваљен као дан ослобођења Београда у Другом светском рату. Чућете како је било 20. октобра 1974.

Уредник: Зорица Алемпијевић

Радио Београд 1, 10.00

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару