Мозаик времена

"Речи заклетве садржане у нашем Уставу носим, наравно мало другачије изражене, у свом срцу од кад знам за себе јер ову земљу Савезну Републику Југославију и Србију доиста волим...", тако је говорио Војислав Коштуница 7. октобра 2000. године, после полагања заклетве за председника Савезне Републике Југославије. Почиње још једна борба против пилећег памћења!

6. октобар је Дан електропривреде Србије јер је прва јавна електрична централа у Србији почела са радом у Београду 6. октобра 1893, и боље него уличне лампе, осветлила ноћ.

95 година касније, а такође 6. октобра, на Другом програму Радио Београда почиње емисија у којој људи говоре, а понекад помало и певају - Говори да бих те видео. Ко се сећа шта је било пре 24 године и ко се сећа колико је коштао хлеб, а колико ракија 6. октобра 1988. године у Новом Саду и шире.

Слушајте пажљиво и верујте својим ушима јер тако је било!

Преносимо сведочење једног грађанина Новог Сада: "Да ли ће бити боље то је знак питања. Извин`те молим вас, а да ли ће бити боље, односно ми тражимо и хоћемо да буде боље сутра, али ко ће то сутра да нам обезбеди? Данас је четвртак, а да ли ћу ја сутра купити хлеб од 150 хиљада или од 50, или од 80 хиљада, то треба омогућити. А ко треба да омогући, то је већ друго питање. Ја не одлучујем."

7. октобра 1915. године мајор Драгутин Гавриловић је издао наредбу о одбрани Београда у Другом светском рату.

Дан касније али 76 година после, 8. октобра 1991, Парламенти Хрватске и Словеније донели су одлуке о једностраном отцепљењу од Југославије и проглашењу самосталности.

А шта се у то време о Словенији причало у Македонији? Подсећамо.

У Мозаику времена време, наравно, тече уназад.

Ко се сећа ДЕПОС-а још?

10. октобра 1992. године одржана је Прва скупштина Демократског покрета Србије.

Борислав Михајловић Михиз тада је рекао: "Ми, дедови и очеви, оставили смо својим кћерима, синовима и унуцима гори свет него што смо га ми затекли. Учинимо све што је у нашој моћи да бар они својој деци оставе бољи..."

9. октобра 1949. утакмицом репрезентација Југославије и Француске у Београду је отворен стадион ЈНА, будуће поприште многобројних "вечитих дербија" између Црвене звезде и Партизана. Један од, одигран је октобра 2000, али на Маракани. Прекинут је после два минута јер су навијачи узели столице у своје руке.

С јесени 1960. године Јосип Броз је био у Америци, а по повратку из Америке задржао се у Напуљу где је разговарао с новинарима разних медија па и Радио Београда који се далеко није чуо што је највећи син духовито коментарисао...

Уредник: Зорица Алемпијевић.

Радио Београд 1, 10.00

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару