Мозаик времена

После 78 дана бомбардовања Слободан Милошевић обратио се грађанима и рекао да је готово, да свакако нисмо изгубили, нисмо капитулирали и да је време за свакога од нас да буде поносан на оно што је издржао. Барем за ово последње, човек је и био у праву.

У овом Мозаику времена вратићемо се и у дане док смо још добијали ратове. Јесте, давно је то било. После велике победе народноослободилачке револуције један од губитника био је Дража Михајловић. Слушамо записе са његовог суђења, које се данас, ето, сматра контраверзним. Касније је његова мука опевана, тако да слушамо ове недеље и поетски запис са Равне горе, од 13. јуна 1993. године.

Други светски рат. 10. јуна 1942. почела је немачка и усташка офанзива на Козару. Дете са Козаре, глумица Божидарка Фрајт, предочила је нашим колегама своја сећања сада далеке 1979. године. Једна од вреднијих трака у нашој архиви.

Деветог јуна 1991. године на београдском Тргу републике одржан је митинг удружене демократске опозиције. Ко се сећа, памти да су говорили и Вук Драшковић и Душан Ковачевић. А 15. јуна 1992. године, на заседању оба већа скупштине изабран је први председник СРЈ, Добрица Ћосић. Том приликом прво је положио заклетву, а потом пригодно беседио.

И даље смо у скоријој прошлости. Средином јуна 2004. године, кад смо већ били СЦГ, одржани су избори за председника Србије. Подсећамо на ту појаву изјавама четворице од петнаест председничких кандидата.

Годину дана раније ватерполо репрезентација СЦГ освојила златну медаљу на Европском првенству у Крању. Фудбал нам, међутим, током последње деценије и по, није ишао од ноге.

Почетком јуна 2006. у Немачкој је стартовало Светско првенство у фудбалу. Репрезентација СЦГ у три утакмице доживела три пораза и заузела последње 32. место.

Кажу, важно је учествовати. Некад је, међутим, боље остати кући.

Радио Београд 1, 10.05

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару