Мозаик времена

И данас се боримо против пилећег памћења. Тачно онолико колико треба, да се не би заборавило преко мере. Борбу почињемо изјавом Мирослава Беловића, делегата Савезног већа, који је прочитао декларацију 27. априла 1992. године, непосредно по проглашењу Устава СРЈ. Био је то последњи југословенски Устав.

27. априла 1830. године Београд је добио јавну расвету - фењере са свећама.

Најстарија коцкица у данашњем Мозаику носи датум 21. април 1945. године и говори о томе да се тога дана догодио сусрет савезничких снага на Елби. Чућете шта је том приликом јасно рекао друг Стаљин.

28. априла 1919. године, на версајској Мировној конференцији усвојен је Пакт Друштва народа, претеча организације Уједињених нација.

Године 1945. , такође априла, али 24. почела је са радом оснивачка конференција ОУН у Сан Франциску.

Тим поводом чућемо изјаву југословенског делегата Станоја Симића приликом потписивања повеље УН, што је било два месеца после оснивачке конференције.

21. априла 1999. у НАТО агресији на Југославију, бомбардован је пословни центар Ушће у Београду и избегличко насеље у Сурдулици, а 23. априла бомбардована је зграда РТС-а у Абердаревој улици.

За све постоји први пут. На пример, гиљотина је први пут употребљена 25. априла 1792. и уредно је забележено да је том приликом погубљен друмски разбојник Жан Пелетје на тргу Де Грев у Паризу.

А има и други пут. У Такову је 23. априла 1815. донета одлука о почетку Другог српског устанка.

А има и много пута. На пример, једна од бројних посета коју је наш најсвећи син учинио ван граница вољене земље била је и посета (дакако, пријатељска) суседној Румунији 22. априла 1966. године. Домаћин Чаушеску и гост Броз могли да буду сасвим задовољни развојем речи и аплауза.

Уз подсећање даје први "вечити дерби" између фудбалера Црвене звезде и Партизана десио се 21. априла 1946. године стигосмо до последње коцкице у Мозаику времена.

Уредник: Зорица Алемпијевић.

Радио Београд 1, 10.00

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару