Читај ми!

Техника у боји

У београдском Музеју науке и технике у току је несвакидашња изложба под називом „Техника у боји”. Експонате у техничким музејима кустоси најчешће вреднују и излажу посматрајући их кроз призму научно-техничке и технолошке иновативности, имајући у виду и шири друштвени контекст, значај и утицај који су имали у времену свог настанка.

Међутим, шта се догађа  када у обзир узмемо, на први поглед мање битну карактеристику предмета, попут боје? Шта нам историја развоја науке, технике и технологије може рећи о употреби боја? Када је уведено бојење металних и дрвених предмета, како је појава пластике додатно олакшала употребу боја? Након Другог светског рата, масовна употреба боја се шири у аутомобилској, индустрији кућних апарата, фрижидера, телевизора, пегли, телефона, намештаја и других производа. Зашто су једно време жута и наранџаста боја биле „у тренду”? Због чега је жута боја поште и боја тешке механизације и зашто су скоро сви кућни апарати 70-их година XX века имали наранџасте детаље?  
Да употреба боја у технологији није случајна, да су разлози за коришћење боја различити, а и трендови утицајан фактор у овој причи, увериће нас Иван Станић, аутор ове изузетно занимљиве изложбе. Поред тога што ћемо уприличити аудио вођење кроз изложбу, присетићемо се и предмета које смо некада сви имали у кући, и баш у тој боји а изазваћемо вас да неке и препознате.   

Са вама су Ивана Весић и Јанко Вукићевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи