Читај ми!

Шта рече?!

Сигурно је да смо скоро сви у стању да препознамо Андрићев, Нушићев или лик Десанке Максимовић.

Шта рече?! Шта рече?!

Умели бисмо и да наведемо бар по једно њихово дело али ако одемо корак даље па питамо какву асоцијацију би пробудио лик Данила Киша и поред исписана реч циркус или лик Јована Стерије Поповића и реч нобл, можда бисте се замислили или покушали да гуглате одговор. Можда ћете то учинити и када видите стикере за вајбер које су креирали студенти Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду. У реду је ако и тако дођете до одговора јер ћете сазнати нешто ново а можда и прочитати дела која до сада нисте. Уз ликове наших најпознатијих књижевника исписане су поруке које су алузије на њихова дела али истовремено могу да се користе и ван тог контекста.

Мада се често истиче како су друштвене мреже и апликације за комуникацију нешто што нас ограничава, чак и затупљује, не треба заборавити да су то само платформе које ми сами испуњавамо одређеним садржајем. Један од начина да свакодневну комуникацију испунимо, допунимо и обогатимо српском књижевношћу је и ово „дописивање писцима“.

Зашто је то важно, шта оваквим и сличним покушајима добијамо и колико они могу допринети популаризацији књижевности, разумевању и чувању културног наслеђа за Правац 202 говоре Јана Петровић, студент докторских студија и наставни сарадник на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима и Невена Милосављевић, студент Катедре за српски језик са јужнословенским језицима и сарадник Друштва за српски језик.

Водитељи Ивана Весић и Миодраг Стошић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво