Читај ми!

Стари ван видокруга младих

Није нова вест да млади људи занемарују старије. Није ни то да су старе особе једна од најрањивијих категорија у друштву. Проблеми са којима се често срећу су усамљеност, лоше здравствено стање и немаштина.

Данас ћемо се, пре свега, бавити проблемом занемаривања старијих од стране младих људи, што постаје све упадљивији проблем. Брз и хаотичан начин живота којим млади људи живе, у садејству са непоштовањем као таквим, доводи до тога да старија популација становништва постаје делом „невидљива” а делом дискриминисана категорија нашег друштва.
Како утицати на младе да, макар елементарно, поштују старије или, још боље, буду им од помоћи? Као што говоре стихови једне Констрактине песме: „Водите ме у стару Гручку, тамо су поштовали старије. Како нам није јасно? Будућност је старење, старење је будућност”...
Садашњост даје драматичне податке. Према истраживању Каритас Србије, спадамо у најстарије популације на свету, са скоро милион и по становника изнад 65 година. Више од половине ове популације осећа се дискриминисано у скоро свим сферама живота. Често су предмет предрасуда и терет породици. Због свега поменутог, организација Каритас покренула је пројекат Take Care. У оквиру пројекта, сертификоване неговатељице пружају бесплатну помоћ у кући социјално угроженим старим лицима којима је помоћ најпотребнија.
Наши гости су Сњежана Бадрић, руководилац службе за помоћ у кући Каритаса у Ваљеву и Слободан Милошевић, ПР Каритаса.

У наставку емисије другачије теме. Бавимо се музиком, пре свега. Са београдских улица, пред крај емисије, јавља се Јована Зец.

Водитељка Ружица Врховац

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару