Читај ми!

#NisamPrijavila

Крај прошле године обележио је један атипичан догађај који је уздрмао Твитер али и ширу јавност у нашој земљи.

У току само три дана преко 20.000 жена је пријавило насиље захваљујући „хаштагу” #NisamPrijavila. Шта сам све трпела а нисам пријавила? Зашто сам ћутала а нисам пријавила насиље које сам трпела ја или неко мени близак? Ова иницијатива покренута на Твитеру крајем децембра, изазвала је лавину коментара и експлицитних разлога због којих многе жртве насиља у Србији ћуте. Главнина разлога води у истом смеру - успаваним и недовољно агилним институцијама надлежним за ове проблеме. А проблеми се множе - само током прошле године у Србији је страдало 20 жена у породичном контексту, у последњих десет година - чак 298!

Мотивисана актуелном ситуацијом и потребом за променом ових мрачних података, млада активисткиња Дејана Стошић иницирала је #NisamPrijavila и тако преусмерила ток комуникације о насиљу о коме се ћути, прво на Твитеру а затим и у ширем аспекту. Како данас, три месеца касније гледамо на ову појаву и лавину изјава и исповести које су указале на тиху патњу која је постала „мејнстрим”? Наша саговорница је управо Дејана Стошић која говори о новонасталим променама.
Разговарамо и са Вањом Мацановић, адвокатицом Аутономног женског центра која даје практичне савете у вези са потенцијалним инцидентима у којима можемо бити изложени насиљу било које врсте.

У наставку другачије теме. Пред крај емисије, са улица Београда новости доноси Јована Зец.

Водитељка Ружица Врховац

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару