Широм затворених очију – Отисак Душе

Од љубави се живи, од пара се преживљава!

„Шта ако су вас слагали да се од љубави не живи? Мени је мајка једном рекла да се од љубави живи, а од пара преживљава. Ја њој верујем. Зато што нигде толико љубави нисам видела као у становима од 30 квадрата и болесничким постељама.

Шта ако су вас слагали да престане временом, да ћеш јој се „смејати једног дана и заборавити је”? Ниједна наша млада рука не држи чврсто ону другу као што се држе две старачке. Шта ако су вас слагали да би требало да нађете себи равног? Мени нису успели слагати тако нешто, јер никад нисам видела толико пркоса и борбе, као у љубавима које су комшије и стрине осуђивали са прозора.
Kао да су оне мерило ваших живота. Шта ако су вас слагали да љубав мора носити вашу нацију и веру? У новинама и причама су пропали, а ја сам на своје очи виђала оне највеће љубави, најлепшу децу, највише одрицања и жртве баш код таквих. И да, они су срећни. Далеко од свих који су их се због њихове љубави одрекли. И оних којима је њихова мешана љубав пропала, баш како би пропала и да није била мешана.

Што ако су вас слагали да морате до 25-те? До 35-те? До 40-те, јер је крајње време? Мене нису успели, јер нико ми није тако стварно и реално причао о љубави као она која је своју пронашла са 50. И сада му трчи у загрљај као девојчица од 15 година. Шта ако вам све време лажу? Шта ако све време покушавају да вас увере да је љубав оно што су они некад имали, и сад више немају, јер престане 'када сиротиња уђе на врата', 'када дођу деца', 'кад треба вратити кредит', 'када га изобличи болест', 'кад више не може да спава са тобом три пута дневно'.

Немојте веровати ни мени. Верујте само себи. Држите своју љубав чврсто; рукама, ногама, ноктима. Јер она неће престати, него ће ојачати, баш кад дођу деца. Баш кад сиротиња уђе на врата. Баш кад буде требало вратити кредит. Баш када он буде болестан. Баш када не буде могао спавати са тобом три пута дневно.

И можда нисте сви направљени у љубави, али правите нову децу у љубави. Или их немојте правити. Неким љубавима она нису ни потребна. Само немојте дозволити да вас лажу. Други нам се мешају у плате, школовање, посао, здравље, облачење, прехрану, утичу на половину нашег живота, јер је свет такав. Али своју љубав никоме не дајте. Јер је то највише што ћете постићи у животу.

Шта ће ти плата од десет хиљада евра ако ћеш на крају дана ући у празан стан са кесама најновије одеће, коју нема ко да скине. И све паре овог света, ако немаш с ким да их поделиш. Јер, од љубави се живи. Од пара се преживљава, и са парама се иживљава.” (Марина Радош)

Добро нам дошли у још један Отисак Душе, да поделимо овај тренутак живота. 

Кроз емисију води Душица Мијатовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару