Обрати пажњу!

Шта знамо о црним рупама у свемиру?

Глобалну пажњу светских медија привукла је дуго најављивана и очекивана прва фотографија црне рупе, објављена 10. априла.

Мада није уздрмала претпоставке о изгледу црних рупа које постоје већ више од 50 година, фотографија нас подсећа да се изнова замислимо над питањима о природи црних рупа, њиховом настанку, физици и филозофији.

О томе су на трибини Института за физику у Београду говорили астроном др Немања Мартиновић, филозоф др Слободан Перовић, физичар др Марко Војиновић, научна новинарка Јелена Милутиновић и астрофизичарка др Драгана Илић. Преносимо вам најзанимљивије делове разговора о историји астрономије, науци у медијима, Ајнштајновој теорији и разним, зaнимљивим и парадоксалним особинама црних рупа.

У наставку емисије предлажемо свирке, концерте и друге догађаје широм Србије, које можете посетити ових дана. Ако сте жељни сремачких специјалитета и обичаја, скрећемо пажњу на „Срем у срцу”, манифестацију која се у суботу одржава у Новим Бановцима. Рубрику „Временска капсула” посветили смо америчкој филмској легенди Клинту Иствуду који последњег дана маја пуни 89 година. О новим потезима кинеске компаније Хуавеи након стављања на америчку „црну листу”, говоримо у рубрици „Шта каже мрежа”. 

Водитељ: Круна Пинтарић

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару