Широм затворених очију – Само срцем се добро види

ТЕМЕ: Свети Трифун и Свети Валентин; Знате ли да су песме ЗА ТЕБЕ ЉУБАВИ МОЈА и ДЕЦА СЕ ВОЛЕ Преверове; ВОЈО СТАНИЋ, црногорски сликар и вајар, 3. фебруара је прославио 95-ти рођендан; ЧАРОБНА СЕДМИЦА; АМБИЦИЈА; ИЗГЛЕД; НАДАХНУЋЕ; НЕБО; НОЋ...

ЧАРОБНА СЕДМИЦА

Вишња Марјановић, моја деценијска пријатељица, сјајна као новинар и публициста, као причач којег без даха слушате, сјајна жена ових дана је на једној друштвеној мрежи објавила:
„Научници тврде да је 007 магичан број!
Примера колико хоћете.
Недеља има седам дана. ДО-РЕ-МИ-ФА-СОЛ-ЛА-СИ називи су седам музичких нота. Колико пута сте сањали да вам је срећа донела седмицу на „Лото”-у ? Нема ко не воли Дизнијев класик „Снежана и седам патуљака”. Љубав је кад сте на седмом небу.
Рим лежи на седам брежуљака; седам је и античких светских чуда. Дуго се мислило да гипка и савитљива мачка има седам живота али због атлетских вештина које остављају без даха број се попео на девет, а сва је прилика да ће и даље расти.
Наш Новак је човек који на терену креира магију.
Освојивши седму титулу на Аустралијан опену, оборио је рекорд, задивио свет и ушао у историју. Идемо даље, мајсторе!”

Бројеве у Библији треба пажљиво размотрити.
Најмање 12 бројева у Библији се истичу по том питању: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 40, 50 и 70.
СЕДАМ представља савршенство и знак Бога, божанског дела, комплетности, пунине, послушности и одмора. Неки га називају и „владаром” библијских бројева јер се појављује укупно 562 пута у Библији, укључујући и изведенице (седми, седмице).
Овај број се може раставити на збирне елементе 3 и 4. Број 3 представља Тројство, а број 4 свеобухватност, стога за број 7 можемо рећи да представља Божју свеобухватну владавину.
Овај број, исто тако, можемо пронаћи и у многим библијским пророчанствима, Тако у Откровењу имамо седам цркава, седам духова, седам свећњака, седам звезда, седам печата, седам рогова, седам очију, седам анђела, седам труба, седам громова, седам глава, седам круна, седам зала, седам чаша гнева, седам краљева...
Од древних Аријеваца и Вавилонаца, преко Хиндуса, Јапанаца и Персијанаца, па све до Јевреја, хришћана и муслимана, практично не постоји ни једна једина култура у којој број седам не игра космички важну улогу, нити постоји религија у којој број седам није позитиван, свети број
Број седам је један од најмагичнијих и најсветијих бројева за које људска врста зна и непрекидно се понавља у свим религијским текстовима те ставља на пиједестал.
Седмограни мач је једна од најстаријих регалија јапанске царске породице. На слици је реплика у Кореји, пошто Јапанци оригинал држе скривеним.
Племе Касија у Индији верује да је седам божанских жена изродило читаво човечанство. Хиндуси такође верују у седам својих великих мудраца, баш као и Стари Грци што су веровали.
У Европи, питагорејци су веровали да број седам симболички указује на јединство Бога са универзумом.
Што се тиче јудаизма и хришћанства, седам само потврђује своју важност. Бог је седам дана стварао свет; убицу Каина казниће са седам различитих освета; Ноје добија упозорење о потопу седам дана раније, чека седам дана да пошаље други пут птицу у потрази за копном, а на барци - која се скрасила на планини Арарат после седам месеци - прати га седам особа. Соломон седам година гради храм...

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

ПРОДУКЦИЈА И ИЗБОР МУЗИКЕ: Нена Огњеновић Тркуља

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару