Обрати пажњу!

Fake news - лажна вест, као својеврсни неологизам који је у јавност лансирала администрација америчког председника Доналда Трампа, скупа са још једним подједнако контрадикторним неологизмом - алтернативне чињенице, створиле су утисак да у медијској сфери никада није било више искривљених, непроверених информација или тенденциозно пласираних лажи.

Оно што забрињава јесте да је ширење лажних вести, односно дезинформација, једна од главних одлика тоталитарних режима. Да ли се против лажних вести треба борити правним средствима, или пажњу усмерити на подизање свести људи како би били у стању да препознају и одбаце дезинформације, дилема је о којој се води дебата у политичким и академским круговима широм света. О томе говоре чланови Шер (SHARE) фондације која се бави дигиталним правима и слободама, а како Новосадска новинарска школа и портал Fake news трагач проналазе дезинформације у српским медијима, причамо од 13 часова.
На данашњи дан 1944. године рођен је енглески блуз рок певач и гитариста Алвин Ли. Њему посвећујемо рубрику „Временска капсула”. Током поподнева предлажемо и културне догађаје у градовима Србије, а „Шта каже мрежа” преноси новости из дигиталног света. Водимо вас и на концерт групе „Лету штуке” у Дому омладине Београда, пажљиво ослушкујте! 

Водитељ: Круна Пинтарић

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару