Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Теме: Децембар; Пост; Међу звезде се преселио легендарни редитељ Бернардо Бертолучи који је за филм „Последњи кинески цар“ добио 9 „Оскара“, укључујући за најбољи филм и најбољу режију; Радослав Рале Зеленовић, бивши директор Кинотеке изјавио је за „Курир“ да је Србија изгубила великог пријатеља, који је међу првима 1999. године послао писмо апелујући да се не бомбардује наша земља; Риба; Истинска захвалност - људска емоција делује као непресушни лек за здравље и младост; Доброта; Опрост; Освета; Радозналост; Бол; Фреди Меркјури...

ПОЧЕО ЈЕ БОЖИЋНИ ПОСТ!
Срећно и благословено!
Нека нам пост буде на здравље и спасење душа и тела!

Живот сваког православног хришћанина треба да буде подвижнички. Пост у православној духовности заузима веома важно место и без њега нема напретка у ниједној хришћанској врлини.
У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно уздржавање од било какве хране, да би касније попримио смисао уздржавања од једне врсте хране која се назива „мрсном”, тј. оном која у себи садржи масноће животињског порекла, али, у одређеним периодима и од хране која је спремана на биљним масноћама. Тако у чисто посну храну спадају: хлеб, поврће, воће и разни други плодови. Посебну врсту поста представља „сухоједење”, које подразумева употребу само некуване, дакле суве посне хране.
Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих.
Свети Василије опомиње: „Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела.”

Ево и како нас св. Јован Златоусти учи шта је истински пост: „Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.”
Божићни пост који траје четрдесет дана није тако строг као Велики Пост.
Овогодишњи је почео 28. новембра, а завршава се 6. јануара 2019. године.
У току целог овога поста не једемо месо, бели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води”. Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.
Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности „на води”. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води”. Веома је важно да православни хришћани који живе у земљама у којима се новогодишњи празници славе по новом календару и падају у време Божићног поста, не прекидају пост, већ да Нову Годину прослављају када она дође по православном календару, поштујући традицију својих предака и црквена правила.
(Братија манастира Високи Дечани)

МОЈА ПРЕПОРУКА: промоција књиге „С оне банде моје горе”, наше колегинице Јасенке Лаловић! Петровац на мору; Црвена комуна; 1. децембар 2018. године у 18 часова.

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com 

Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару