Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Илија Шаула, српски књижевник који живи и ствара у америчкој држави Пенсилванији, промовисao је током овог месеца свој први роман у три највећа града наше земље.

После „крштења” у Торонту, „Мидар”, роман-првенац Илије Шауле, стигао је у Србију и промовисан у Новом Саду, Нишу и три пута у Београду, између осталог и на 63. Међународном београдском сајму књига.

Рецензенти „Мидара” кажу да насловни јунак са собом (до)носи „дах неке вековима, можда и миленијумима старе тајновитости, истовремено опор и свеж мирис густих и дивљих шума, високих планинских врхунаца, мрачних дубодолина и још мрачнијих пећина” (Ранко Павловић); да је у питању „велика филозофска исповест” и да је Шаула „избегао замку и изазов да напише чисту филозофску књигу, већ вешто и домишљато примењује форму романа” (Здравко Малбаша); да је то „сажет, ефектан и изазован уметнички приказ прошлости, садашњости и вечности, радости и патње, смисла и бесмисла, пролазности и трајања” (Милица Јефтимијевић Лилић).

Шаула је потекао са Кордуна, те у пенсилванијском Вест Честеру води истоимену књижевну радионицу која објављује првенце надарених стваралаца. До сада је написао седам књига поезије и прозе, од којих је једна од најпознатијих претпоследња „Булевар светлости - промисли о животу”.
Илија ми у нашој преписци каже: „ Манастир Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком на Кордуну. Дуги Дол, Крњак, Доњи Будачки, троугао из којег никад нисам изашао.
На овом мјесту сам позвао Господа за свједока..!
Данас ми је жао што сам мислио у тренутку да ова лепота може још више бити моја него што је била. Изгубио сам је! Опет не кајем се, није ми жао мене, жао ми је сународника који нису заслужили да своје кости остављају расејане по читавом свету, а били смо сигурни да је Кордун једино место на којем ћемо кроз небеску капију отпловити у вјечност.
Каже мени стрина моја: „Никад не реци никад!”

ТЕМЕ: „МИДАР” Илије Шауле; Одбојкашице Србије, Хероине „на врх крова света” или прича о Успеху; Омиљене и неомиљене, вољене и невољене, у вицевима али и у лепим причама - свекрве и таште (!), 25. октобар - Светски дан свекрва и ташти; Лоунли планет: Нови Сад трећи на листи најбољих светских дестинација; Свети Лука; Милош Црњански; Знате ли ко је 26. октобра 1961. године добио Нобелову награду за књижевност; Петар Петровић Његош; „Саопштио сам сјајном српском глумцу Милошу Биковићу да он добија руску државну награду, медаљу Пушкина и да је планирано да му одликовање додели председник Руске Федерације Владимир Путин 4. новембра у Кремљу” написао је на „Твитеру” руски амбасадор у Београду Александар Чепурин; Федерико Фелини... 

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com 

Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару