Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Академик Владета Јеротић преминуо је у Београду у 95. години.

Јеротић је био истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита и члан САНУ.
Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је на Православном богословском факултету у Београду.
Владета Јеротић је био члан Удружења књижевника Србије и редовни члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности (Одељења језика и књижевности).
О свим феноменима говорио је научно утемељено, а све је звучало другачије, занимљиво, када он прича па и о сопственом животу.
„Рођен сам у Београду, у чиновничкој породици. Јединац у мајке”, записао је у аутобиографији.
„Док сам био мали, понекад сам питао родитеље зашто немам брата или сестру. Касније, оваква питања била су све ређа, па ми се, на крају, чинило да је баш добро што сам јединац, јер сам уживао у нарцистичким предностима. Наравно, већ сам за време гимназијског школовања лагано откривао у себи, као и у односима са људима, приличне недостатке и пукотине карактера само једног детета у породици. И данас сматрам да је један део сенке у мојој личности, само делимично коригован свесним увидом, радом на себи и повољним спољашњим условима - треба приписати егоизму, који увек прети да набуја у јединца”, написао је Јеротић.

ТЕМЕ: Владета Јеротић; Бранко Ћопић „Пјесма ђака првака”; Венеција, град у којем анђели падају са неба; Mеђу звезде се преселио Маријан Бенеш, некадашњи шампион Европе и један од најбољих боксера Југославије свих времена; КАКО САМ НАГОВОРИО ПАВАРОТИЈА ДА ПЕВА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ; DREAM TEAM - DREAM ON - Пре тачно 16 година, кошаркашка репрезентација Југославије остварила је један од најважнијих тријумфа у богатој историји, савладан је амерички „Дрим тим” у четвртфиналу Светског првенства у Индијанаполису; Знате ли да је Велика награда Београда, у време златне ере аутомобилизма био последњи Гран при одржан на почетку Другог светског рата; Прочитао сам поруку НЕЛЕ ТУШЕК на друштвеној мрежи: „Све оно што из људи галами, тражи се. Све оно што је у људима тихо, пронашло се. У заглушујућој буци многих око мене, ПОНОСНА САМ НА СВОЈУ ТИШИНУ”; Мика АНТИЋ: „Рођена је била за најлепше ситнице овога света. Знала је да се смеје од срца и како да угреје моје срце. Штета што нисам знао како да је сачувам."

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Продукција и избор музике: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару