Широм затворених очију - Лига 202

У ноћном програму, а у оквиру Лиге 202, у паузи између две сезоне, причаћемо о интересантним књигама везаним за музику, а објављеним код нас.

YU Rock Енциклопедија - култна књига која се бави рок сценом некадашње СФРЈ и њеним актерима, сада обухвата период од 1960-2015. године.

„YU Rock Енциклопедија је темељац професионалног приступа једном од најбогатијих видова масовне културе на овим просторима протеклих четрдесетак година, уједно и водич кроз потискивану па и оспоравану заједничку историју/културу. Но, живећи и развијајући се са својим „предметом", ова Енциклопедија прегледно обухвата и већини тешко доступну, прећутану савременост последње деценије пред смену Миленијума, кроз упоредне токове развоја и раздора поп/рока из република бивше Југославије. Пошто је у међувремену и сама постала жртва несташице и пиратизовања, у свом другом издању - као „Илустрована еx YU Роck Енциклопедија 1960-2000" (ауторско издање, Београд 2001.) - ажурирана је, проширена са седамдесет нових јединица и обогаћена индексом, те одредницама о штампи и фестивалима посвећеним овој врсти музике, што је чини још бољом, важнијом и занимљивијом."
Драган Кремер

„Податак да Петар Јањатовић припрема овакву књигу примио сам са гримасом билдера којем је најтежи тег управо пао на ногу. Знао сам, наиме, као што је знао и аутор енциклопедије, како је реч о послу који подразумева онај труд који није увек могуће разликовати од мазохизма. Не залажем се да Јањатовићеве бисте буду постављене у свим већим градовима бивше Југославије, али једна ствар је несумњива: појављивањем његове књиге конкурс за највећи подвиг у историји југословенске рок литературе бива заувек затворен.”
Иван Ивачковић

Петар Јањатовић је рођен 1956. године у Београду. Прве додире са новинарством имао је још у гимназији као сарадник емисије Вече уз радио Првог програма Радио Београда. Од 1976. године редовно сарађује у новинама и часописима различитих профила. Током свих ових година континуирано је припремао и водио музичке радио емисије. Од пролећа 1997. до 2002. године радио је као музички уредник на РТВ Панчево. Дописник је часописа Billboard са подручја Балкана. Од књига је написао: Другом страном - Алманах новог таласа у СФРЈ (коаутори Давид Албахари, Драган Кремер, 1983); Песме братства и детињства (Антологија рок поезије СФРЈ 1967 - 1991); Илустрована YU Rock енциклопедија 1960 - 1997 (Геопоетика, 1998).

Гости: Петар Јањатовић и Александар Саша Илић.
Аутор и водитељ је Ненад Кузмић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару