среда, 14. феб 2018, 00:00
Широм затворених очију
Исхрана војске у Србији током 19. и почетком 20. века
Циљ нам је да укажемо на детаље који се увек представљају као споредни, а заправо су од суштинског значаја за функционисање војске. Гост и саговорник у емисији биће нам др Милић Милићевић, историчар и аутор књиге Војничка кухиња. Представићемо како је изгледала исхрана војника у време Првог и Другог устанка, како је то изгледало у време Кнежевине, а како у време Краљевине Србије. Потрудићемо се да укажемо на што више детаља, од ценовника војничких оброка, до реда у кујни. Настојаћемо да у посебним блоковима предочимо слушаоцима рецепте по којима су припремана јела за војнике - како се кувао „зрео пасуљ", а како црвени патлиџани са пиринчем или кромпиром.
Аутор и водитељ: Дејан Булајић
Коментари