Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Свети Алимпије; ''Што се боре мисли моје'' или О тајни живота и смрти нашег отменог принца Михаила; Прича која се крије иза најлепше песме на свету ''Чекај ме и ја ћу сигурно доћи'' руског писца Константина Симонова; Џони Холидеј; Први снег; Јелка; Пингвини; Дуга; Врање...

Др Драгомир Антонић представио ново издање ''Српски народни календар за 2018/7526. годину"!
Према календару којим су се Срби некада служили, рачунајући од великог библијског потопа, или новог стварања света ‒ 2017-та је уствари 7525-та година.
Према речима др Антонића, празници повезују српски народ свуда у свету: ''Имамо 118 народних празника годишње. Неки се поклапају са православним празницима, неки не, али живели ми у Срему, Книну, Пироту, или у Васојевићима, сви празнујемо на сличан начин. Када Србин оде на Нови Зеланд и даље слави Видовдан... Слави тај празник у Аустралији, у Канади, слави у Куршумлији. Празници су оно што нас повезује."

''Што се боре мисли моје"  - О тајни живота и смрти нашег отменог принца Михаила
Ако би морали да изаберемо само једног владара који треба да представља живи симбол српске државе, читаве њене досадашње, онако трагичне и узбудљиве историје - одлучили бисмо се, без много премишљања, за Кнеза Михаила Обреновића. Јер он у себи носи све контрасте наше судбине, читаву лепезу наших особина и идеала. Србин колико и Европљанин, храбар колико и отмен, жесток и достојанствен, ефикасан и мудар, аскета и хедониста, жесток и племенит, попустљив и непоколебљив...
Као да се у његовом јединственом случају могу набројати, редом, све особине нашег националног карактера. Кнез Михаило је отелотворење свега оног што јесмо, али, још више - и оног шта смо могли да будемо.
Михаилове љубави су биле: Елиза, Жана, Ана, Марија, Јулија и Катарина.
... Браћа Радовановић, предвођена најпознатијим ондашњим београдским адвокатом, Павлом, су у рукама држали напуњене пиштоље и оштре ловачке ножеве. Из личне освете, политичких мотива и отворених симпатија према Карађорђевићима, они су решили да једном заувек сврше са "родскрвником" и "тиранином". По ко зна који пут у српском случају, идеали су били стављени у службу смрти.
И ускоро ће све бити готово. Пуцњи у Кнеза, његов умирући ропац, ађутант Светозар кога погађају у руку, падају под мецима и Катарина и њена мајка Анка...
Наш несрећни владар је ударио темеље београдском Народном позоришту, увео је Вуков правопис у све српске школе, а од београдске калемегданске тврђаве направио прави градски парк. По кнежевом наређењу, генерал Белимарковић сади по Калемегдану топчидерске тополе и кестенове.
Иронијом судбине, оба атентата, и онај на Кнеза Михаила, и онај на краља Александра и краљицу Драгу, догодила су се на исти дан. Фаталног 29. маја, по старом (јулијанском) календару 1868. и 1903. године. И, као још један куриозитет, на исти онај дан када ће Михаило бити убијен, под Таром су одјекивали саблажњујући крици креманског пророка Митра Тарабића. Овај чудни човек (о коме ће касније онако афирмативно и занимљиво писати један Пера Тодоровић) имао је јасну визију српског владара како се ваља у сопственој крви.
(Драгослав Бокан)

ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ - Написао Кнез Михаило Обреновић
Што се боре мисли моје/ Искуство ми ћутат` вели,/ Беж`те сада ви обоје/ Нек ми срце говори./ Први поглед ока твога/ сјајном сунцу подобан/ пленио је срце моје,/ учинио робом га./ Да те љубим, ах, једина/ целом свету казаћу,/
сам` од тебе, ах, премила,/ ову тајну сакрићу.

''Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет. Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202

Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: 064 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару