Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Новембар је претпоследњи месец у години. Време је да почне славље.

У ГРУДЕНУ, како се некада звао, има девет крсних слава. Крсна слава јe оно што Срби највише воле. Зато је ваљда једини на свету имају. Срби верују да као што они поштују светитеље, тако и светитељи поштују њих.
Знамо и да су Свети некада били обични људи, а људима прија слава.
У то име - свим свечарима наздравље Крсна слава!

Мој почивши пријатељ и колега Милован Илић Минимакс, новинар и уредник Радио-телевизије Београд, ТВ Политика и ТВ Пинк, књижевник-афористичар; врстан мајстор забаве; многи не знају и да је сјајно сликао; је рођен у 5-ти дан новембра 1938. године.

Дајана Рос добија награду за животно дело
Америчка певачица Дајана Рос примиће награду за животно дело на додели Америчких музичких награда где ће и наступити.
Биће то први пут од 2006. године да АМА додељује награду за животно дело. Тада је награду добио Стинг, а међу добитницима су Елвис Присли, Френк Синатра, Ела Фицџералд и Мајкл Џексон.
„Требао ми је цео живот да стигнем до овде, не идем нигде. Било је то за мене предивно путовање", рекла је 73-годишња Рос за Асошиејтед прес.
Певачица издавачке куће Мотаун ("Motown") и чланица састава „Супримс" ("Suprimes") је неколико пута наступала на АМА.
АМА ће бити одржана 19. новембра.
(Са сајта : www.rts.rs)

„Моје име је Принс"

У Лондону је отворена изложба посвећена каријери америчког музичара Принса, који је изненада преминуо 2016. године.
Рестроспектива названа "My name is Prince" (Моје име је Принс) приказује инструменте, награде и модне детаље уметника, познатог као „дете Минеаполиса".
На изложби је и једна од омиљених Принсових гитара која се 1979. године појављује у видео-споту песме Why You Wanna Treat Me So Bad.
Велики део изложбе је посвећен албуму Purple Rain, а међу модним детаљима биће изложени Принсов несесер за шминку, огрлице и наочаре за сунце.
Изложба у арени "02" у источном делу Лондона где је Принс одржао концерт 2007. године, трајаће до 7. јануара 2018. године.
Педесетседмогодишњи музичар изненада је преминуо 21. априла 2016. у свом дому од прекомерне дозе лека против болова на бази опиоида.

Принс, чије је право име било Принс Роџерс Нелсон, био је један од највећих музичара 80-их и 90-их година са хитовима као што су Cream или Kiss у којима је мешао гитарске рифове с поетским стиховима у ритму фанка. Многи сматрају да је његов највећи хит Purple Rain.
Аутор је више стотина песама и добитник шест музичких награда Греми и једног Златног глобуса, као и престижног Оскара за оригиналну песму Purple Rain из истоименог филма из 1985. године.
(Са сајта: www.rts.rs)


Звонко Богдан: Чувам успомене за будуће генерације
Бард панонске шансоне Звонко Богдан најавио је на свом салашу на Палићу београдски концерт 11. новембра као „предивну шетњу панонском равницом од Загорја до Карпата где живе различити народи", те ће у Центру „Сава" бити и „песама, пјесама и писама". „Панонија је богата разним народима, народностима, језицима и музиком. Ја сам рођен на северу Бачке, у Сомбору, ови момци су живели у Суботици. Ја сам Сомборац из Суботице и ја ту причу чувам за сва времена и преносим онима који су живели ту и знају како то изгледа и онима који долазе да нас чују", рекао је Богдан.
''И фијакери, и коњи, и салаши, и салашари отишли су у историју. Ја их једноставно чувам за младе генерације да виде да су пре 100 и 200 година постојали људи који су стиховима чували равницу и који су у њој увек остављали душу", рекао је Богдан новинарима.
Концерт је назван по песми Не вреди плакати, а Богдан се присетио да је ту нумеру случајно чуо 1971. или 1972. године од једног „великог забављача и шармера".
Звонко Богдан наступиће у Центру „Сава" у пратњи 21 тамбураша, а ми ћемо у емисији заједно одслушати један од мојих разговора са њим.
(Са сајта: www.rts.rs)


Милена Павловић Барили, сликарка и књижевница
(Пожаревац, 05. 11. 1909 - Њујорк, 06. 03. 1945)
Милена Павловић - Барили је завршила Уметничку школу у Београду у класи Бете Вукановић, а затим студирала у Минхену, Паризу, Фиренци и Ослу. Прву изложбу приредила је у Београду, када је имала само 18 година. Затим су следили Париз, Рим, Фиренца, Лондон...
При повременим доласцима у земљу, са успехом је излагала на пролећним изложбама у Павиљону "Цвијета Зузорић" и редовно, као члан групе "Лада". Милена Павловић је била уметник рафиниране културе, која је сликала у надреалистичком маниру, с посебним осећањем за простор и поетичну атмосферу. Живот је провела између два света - мајке Данице и оца Бруна Барилија, италијанског композитора, односно између патријахалне Србије и великих културних центара Европе.
Вођена радозналошћу, 1939. године отишла је у Америку. У Њујорку је са страшћу сликала, илустровала прилоге у модном часопису "Вог" и радила као сценограф и костимограф у позоришту.
Умрла је у 36. години живота, у тренутку када је била на врхунцу својих стваралачких могућности.

Ив Монтан (Иво Ливи), француски певач и филмски глумац
(Монсумано, 13. 10. 1921 - Париз, 09. 11. 1991)

МОЈА ЧЕСТИТКА ЖОЗЕФУ ИВАНУ ЛОНЧАРУ
Даме и господо,
Част ми је да вас обавестим да сам одлуком посланика Скупштине града Панчева, проглашен за добитника Новембарске награде поводом Дана ослобођења Панчева.
О томе сам јуче званично информисан.
Додела признања биће 8. новембра (среда) са почетком у 12.00 часова у Великој дворани Културног центра Панчева.
Бићу почашћен Вашом одлуком да будете сведок овог, могло би и да испадне, јединственог догађаја: да будем први маркетиншки посленик, не само у Србији, носилац (славодобитник, лауреат - Бранка и Миливој ће ми, волео бих, „шапнути"), како бих упознао маркетиншки миље Србије и позвао их да ми буду драги гости.
Руку на срце, овоме се нисам надао. Није била моја иницијатива, чак ни дискретна. Занимљива је, утолико више, одлука која нема нити је, на било који начин, условљена партијском припадношћу.
Тим је Панчево доказало висок степен толерантности према врло различитим националним и верским припадностима (на последњем попису, Панчево је карактерисало 29 припадништва народима и мањинама, као и 17 конфесија).
Биће ми посебна част ако ми омогућите да вас дочекам и пружим руку захвалности и добродошлице.
Желим Вам све најбоље.
Жозеф Иван Лончар
Оснивач и власник
Главни и одговорни уредник часописа
ТАБУ - српски маркетинг на делу


МОЈА ПРЕПОРУКА:
Позивам Вас да петак посветите причи о лепоти.
ДРАГОСЛАВ БОКАН каже: МИЛОШ БИКОВИЋ И ЈА О "ЛЕПОТИ КОЈА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ"!
Сад у петак, у Крипти храма Светог Саве, у 20 часова, говорићемо о лепоти, духовности и смислу боготражитељске уметности - глумац Милош Биковић и ја.

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет. Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на Твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕБОЈША НЕША САБОВЉЕВИЋ.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару