Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Не треба да заборавите да у недељу, 29. октобра почиње зимско рачунање времена, померањем казаљки на сатовима за један сат уназад.

Дакле, у недељу у три сата, казаљке на часовницима треба да померите сат уназад тако да се време у три рачуна као два сата.
Ову идеју је први смислио Џорџ Вернон Хадсон, ентомолог са Новог Зеланда, који је 1895. у раду пред Краљевским друштвом у Велингтону предложио летње померање времена за два сата.
Ипак његова идеја је на кратко заборављена, али ју је десет година касније предложио британски градитељ Вилијам Вилет.
Остало је да се памти да је он 1905-те године; када је једног јутра отишао на јахање; приметио како је сунце одавно изашло, а да многи људи још спавају.
Знајући да се време сунчевог изласка мења током године и да у летњим месецима, обданица почиње раније, Вилет је покренуо велику кампању за увођење праксе померања времена.

Свети Лука и Свети Петар Цетињски

Писац једног од Христових јеванђеља живео је у 1-вом веку. Сматра се да је Јеванђеље по Луки - треће јеванђеље у Новом завету написао око 60-те године. Или тако бар мисле верници. Модерни тумачи Библије не верују да је Лука аутор јеванђеља, за које већина сматра је написано најраније између 80-те и 90-те године нове ере.
Верује се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Због овога се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Његове мошти се чувају у Цариграду.
Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Свети Лука је заштитник лекарске професије и многих болница.
У Србији ових дана концима опасују торове да вукови не даве стоку. Позната је изрека: „Иде Лука, ето вука". Са друге стране, и зима је ту, куца на врата. Каже се: „Свети Лука, снег до кука". Зато се ваља што пре припремити.
Знате ли да је Свети Лука творац иконе Богородице Тројеручице - игуманије српског манастира Хиландар на Светој Гори Атос у Грчкој.
Свети Еванђелист Лука беше родом из Антиохије Сиријске. У младости он добро изучи грчку философију, медицину и живопис. Он одлично знађаше египатски и грчки језик. У време делатности Господа Исуса на земљи Лука дође из Антиохије у Јерусалим. Живећи као човек међу људима, Господ Исус сејаше божанско семе спасоносног учења свог, а Лукино срце би добра земља за то небеско семе. И оно проклија у њему, ниче и донесе стоструки плод. 

Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама.
Такође је насликао икону Богородице Тројеручице. Њена историја је не само занимљива, већ и чудесна, често тешко схватљива људским умом.
Неколико векова након овог догађаја Свети Сава први архиепископ српски дође у овај манастир, а како је у њему сачувано предање да икону Тројеручицу ваља дати принцу оне земље пред којим ће са зида пасти игумански штап. Десило се то пред Светим Савом српским и он доби икону Пресвете Богородице Тројеручице и тако она дође у Србију.
Забележено је и то да је она у бурним и немирним временима када је Османлијско царство надирало ка Европи, из Србије на коњу, без ичије помоћи, стигла у Свету Гору. Заправо у 15-том веку монаси манастира Студенице, спасавајући драгоцености, причврстили су икону Тројеручицу на самар коња и пустили га да иде куда га води Богородичина воља.
Ваља поменути и то да је икона Богородице Тројеручице, када се водила дискусија ко ће бити игуман Хиландара, на чудесан начин доспела на игумански престо. Монаси су је враћали у олтар али би се она опет враћала на игумански престо.
Ово чудо је протумачено као жеља Пресвете Богородице да она буде игуманија Хиландара.

У Лучиндан црква обележава још једног свеца, Светог Петра Цетињског, који је живео крајем 18-тог и почетком 19-тог века у Црној Гори.
Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе. Црква памти, а народ посебно слави, његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених племена у Црној Гори.
Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру. Иако представници две различите епохе и Лука и Петар својим делима задужили су православље. Зато је и црвено слово и не ваља се бавити тешким пословима.

Света преподобна мати Параскева - Света Петка; Пејчиндан
У дану у којем смо, слави се Света преподобна мати Параскева - Света Петка.
Ова славна, равноангелна светитељка беше српскога порекла, рођена у Византији, у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда.
По смрти имућних родитеља светица подели сиротињи све што је имала и замонаши се у Цариграду. Одатле оде у Јорданску пустињу где је живела до старости.
Живела је и умрла у 11-том веку. Мошти су јој биле смештене у Цариграду, па пренете у Трново, одатле поново у Цариград, а потом у Београд и коначно у румунски град Јаши.
Када Турци освојише и Валахију 1396. године, на заузимање српске царице Милице код султана Бајазита ове свете мошти бише пренесене у Србију у Београд. У Београду је затим подигнута црква Свете Петке у Калемегданској тврђави, у којој се налази и извор Св. Петке са чудотворном водицом. Побожни Београђани и други верници одлазе често, а особито петком, у храм и на извор Св. Петке и добијају од ње благодатну помоћ по вери својој.
Десетине цркава су посвећене Светој Петки. Нарочито их посећују жене да би лакше рађале и нероткиње да би заимале децу.
Жене које траже помоћ од светице заветују се и посте седам дана, а у овај дан одлазе у цркву са прилозима.
Света Петка је прва у низу јесењих слава, и мада је данас петак слави се уз велики мрс и и дуго ноћно седење.

Пабло Неруда

Нађа Ђоковић, својим постом на фејсбуку подсетила ме на величанственог Пабла Неруду:
"Рекао сам да си певала у ветру, као
што певају једра и јарболи, ти си као
они, висока и ћутљива
и често тужна као путовање."
Некако у исто време, на сајту РТС је објављено:
„Чилеански песник и нобеловац Пабло Неруда није умро од рака простате, тврде форензички експерти након најновијих анализа.
Најновији тестови на Нерудиним посмртним остацима указују на то да није умро од рака, међутим, тачан узрок још није пронађен, преноси Би-Би-Си.
Доктор Аурелио Луна рекао је на конференцији за новинаре да су експерти 100 одсто сигурни да Пабло Неруда није умро од онога што је као узрок наведено у смртовници.
Неруда је патио од рака простате, али није био животно угрожен, што је навело 16 међународних стручњака да донесу закључак да је посреди било треће лице.''

Секи Саблић признање „Комеди феста"
Глумица Јелисавета Сека Саблић награђена је за допринос филмској комедији.
Истичући да је част примити признање за допринос филмској комедији Јелисавета Сека Саблић нагласила је и да јој је драго уколико је допринела развоју домаћег филма.
У каријери дугој више од пола века Јелисавета Сека Саблић остварила је више од 160 улога.
Наклоност филмске критике, али и обожавање публике Сека је заслужила сјајним улогама у култним остварењима Маратонци трче почасни круг, Бурдуш, Рад на одређено време, Тесна кожа, али и бројним позоришним представама и ТВ серијама: Бољи живот, Срећни људи, Љубав, навика, паника.

Преминуо глумац Љубомир Убавкић Пендула
Један од најпознатијих крагујевачких глумаца, дугогодишњи првак драме уметничког ансамбла Театра "Јоаким Вујић", популарни комичар Љубомир Убавкић Пендула преминуо је у 86. години у Крагујевцу.
По мишљењу критичара и театролога, Пендула "Нушића није играо" - "са Нушићем је био на ТИ!".
На даскама које "живот значе" Љубомир Убавкић Пендула одиграо је преко 300 улога и добио следеће важне награде: три "Златна ћурана", Нушићеву награда за животно дело, Статуету Јоаким Вујић за изузетан допринос позоришне уметности у Србији, Златног ћурана за животно дело јагодинских "Дана комедије", уврштен је у Клуб бардова (10 комичара из целе земље) а ту су и три двоструке награде (жирија и публике) на Сусретима "Јоаким Вујић", поред низа других глумачких награда, као и друштвених признања попут: "Златне значке Црвеног крста Србије".
Осим на домаћим позоришним сценама играо је и на позорницама Аустрије, Немачке, Француске, Бугарске, Пољске, Швајцарске, Америке и Канаде, и остварио значајне роле у телевизијским серијама и ТВ комедијама као што су: "Јован и Јованка", "Др" "Глумац је глумац", "Отписани", "Повратак отписаних", "Више од игре", "Време белог коња", "Леваци", "Наше приредбе", "Врућ ветар" и "Будилник".
Играо је подједнако успешно Стерију и Бору Станковића, Стевана Сремца и Александра Поповића, Бранка Ћопића и Душана Ковачевића, Гогоља и Љубомира Симовића, Молијера и Мрожека, Максима Горког.
Уместо другог коментара, ево речи Радивоја Лоле Ђукића: "Смешан као Чкаља, студиозан као Мија, а глуми целим телом као Марсел Марсо. Да живи у Београду, не би силазио са малог екрана. Да живи у Холивуду, Џери Луис би му давао шлагворте на великом екрану. Можда је, ипак, срећан што живи у Крагујевцу, јер ту не силази са живе сцене, на њој није само слика своје слике као на малом екрану, са ње види осмех својих гледалаца, надохват руке су њихове руке које пљескају. Да ли је уопште потребна већа слава?".

Филип Велики
Филип Холендер је протеклог викенда постигао гол за Хонвед у мечу са Диошђером. Он је гол посветио жртвама стрељаним у Крагујевцу током Другог светског рата. Филип је рођен у Крагујевцу.
Овај 23-годишњи момак је после поготка подигао руке ка небу, чиме је одао почаст настрадалима који су у Крагујевцу током рата стрељани 21. октобра, пре тачно 76 година.

Преминуо Џорџ Јанг, ментор бенда „AC/DC"

Светску славу стекао је шездесетих година као гитариста бенда „Изибитс" (The Easybeats), а њихова песма Friday on My Mind постала је велики хит.
Музичар је написао и планетарни хит Love Is In the Air, али ће остати упамћен по улози у успону групе „АC/DC" са учешћем у албумима High Voltage, Dirty Deeds Done Dirt Cheap и Let There Be Rock.
Џорџ Јанг је био брат оснивача групе Ангуса и Малколма Јанга.

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет. Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202 !

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на Твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција : НЕБОЈША НЕША САБОВЉЕВИЋ.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару