Широм затворених очију - Само срцем се добро види

У питомини моравског крајолика, где пркосни Вујан одмара своја старачка плећа, бокоре се Мрчајевци.

Песник Обрен Пјевовић је људе који живе у овом надалеко чувеном селу назвао „Жуборави свет", пошто у срцу и души тамошњих људи непрестано трепери снажно осећање људскости, ведар и стамени дух, а нарочито надареност и љубав према песми и родном завичају.
Насеље под овим именом се спомиње далеке 1528. године. Данашњи назив Мрчајевци, насељу су дали досељеници из села Винице, код Никшића. Доселивши се у село густих пространих шума због којих је у насељу често било сумрачно они су говорили да је мрак - мрча. Древних густих шума данас нема али је остало име.
О старини села говори храст стар више од 400 година, кућа породице Тошић подигнута пре 250 година, источник који је подигао угледни мештанин, јереј Стефан Вулиновић и црква из 1848-ме.
Ово, у песмама опевано шумадијско село, одувек је знано по добрим певачима, свирачима, и људима надареним да обичаје, лепоту и љубав према завичају, смештеном у плодној долини Западне Мораве, преточе у стихове и песме, од којих су неке ушле у антологију српске песме.
Од 2003-ће Мрчајевци су постали познати по својеврсној веома посећеној манифестацији „Купусијада". Купус се кува у кафанама, шатрама, а припрема га и локално становништво да би угостило пријатеље.
Од 15. до 17. септембра бићете у прилици да посматрате и слушате: народни вишебој, потпаљивање ватри и кување купуса у категоријама Цело село кува, Екипе и појединци и Угоститељи, Обреновање - наступе извођача песама Обрена Пјевовића, културно-уметничка друштва, Оливеру Катарину, аматерски музички маратон, Бисено вече над распеваним Мрчајевцима.
Подизање заставе и свечано отварање Купусијаде је планирани за суботу 16. септембар у 18 часова, уз песму „Мрчајевци моје родно село".
Овим поводом чућете и Милуна Тошића, са којим сам давно разговарао, још у време када је направио и приказао машину за кување и служење купуса, а дарујем Вам и рецепт за Мрчајевачки купус:
На дно лонца ставити кашику масти и поређати део сланине сечене на штапиће. Преко поређати ред кружно сеченог купуса, па преко тога месо сечено на комаде, свињска ребра, сланину и кружно сечен црни лук. Посути млевеном паприком и бибером у зрну, па поново поређати ред купуса, ред меса и завршити купусом.
Загрејати остатак масти, додати млевену паприку, па прелити преко купуса. Сипати воде да прекрије купус и ставити да се кува поклопљено на тихој ватри око 3 сата. Купус се више не меша, већ се лонац само протреса.
2,5 кг киселог купуса
2 главице црног лука
250 г суве сланине
350 г јунећег меса
350 г свињског меса
400 г сувих свињских ребара
3 кашике свињске масти
2 кашике млевене паприке
1 кашичица бибера у зрну.

Александар Дероко, архитекта, историчар уметности, професор Архитектонског факултета у Београду, академик рођен је у Београду, 16. 09. 1894. А међу звезде се преселио 30. 11. 1988.
Учесник Првог светског рата, један од првих српских пилота на Солунском фронту и један од 1300 каплара, Дероко је студирао технику у Риму и Прагу, а дипломирао на архитектонском одсеку Техничког факултета у Београду. Као стипендиста француске Владе усавршавао се у Паризу, где му је друг из детињства, Растко Петровић, помогао да се снађе у чудесном свету уметника тога доба, попут Шумановића, Корбизијеа, Пикаса и других.
По повратку у Београд, нашао се у вртлогу нових културних струјања, која су се кретала од академског класицизма преко српско -византијског стила до модернизма. Кроз сва та преплитања праваца и стилова, Дероко је прошао учвршћујући своју оријентацију ка српско - византијској архитектури и очувању традиционалног неимарства.
Пројектовао је и градио многе значајне објекте широм земље: Костурницу сарајевским атентаторима, Споменик косовским јунацима на Газиместану, Богословски факултет, Конак у Жичи, Храм Светог Саве, чесме у Београду...
Написао је више књига и уџбеника: "Средњевековни градови на Дунаву", "Народно неимарство", "Монументална декоративна архитектура у средњевековној Србији", "Света Гора", "А ондак је литио јероплан над Београдом"...
Марија Калас Клогеропулос је певање учила на Конзерваторијуму у Атини, где је као петнаестогодишњакиња дебитовала у улози Сантуце у Маскањијевој опери "Кавалерија рустикана". Са 18 година певала је Тоску, као и Ленору у Бетовеновој опери "Фиделио".
Њен успон ка светском оперском Олимпу почео је 1950. године, када је наступила као Аида у Миланској скали. Четири године касније, певала је у Чикашкој опери, а затим у улози Норме у Ковент гардену и њујоршком Метрополитену.
Са сцене се повукла веома рано, у 42. години, али је остала запамћена као својеврсни феномен, великог распона гласа, изванредне технике и префињеног осећаја за белканто.
Марија Калас је рођена у Њујорку, децембра 1923. А међу звезде се преселила у Паризу, 16.09.1977.

Легендарна хероина немог и звучног филма између два рата, Грета Густафсон је завршила Краљевску драмску академију у Стокхолму, где је њен глумачки дар и лепоту открио шведски редитељ светског гласа Мориц Стилер. Са њим је стигла до Холивуда, носећи уметничко име Гарбо, које јој је он дао.
Тамо је "Шведска Сфинга" снимила чувене филмове: "Гранд хотел", "Краљица Кристина", "Ана Карењина", "Мата Хари", "Дама са камелијама", "Ниночка", "Марија Валевска" и друге. Три пута је номинована за престижну награду "Оскар", али без успеха. Са великим закашњењем, Америчка филмска академија јој је 1954. године доделила специјалног "Оскар"-а , али га Грета, остајући доследна одлуци да се потпуно повуче из јавног живота, никада није примила.
Грета Гарбо (Грета Густафсон), шведска филмска глумица, добитница "Оскар"-а рођена је Стокхолму, 18.09.1905.

Реј Чарлс је већ у шестој години изгубио вид, но то му није сметало да научи да добро свира клавир и оргуље. Изузетно талентован, свирао је и саксофон, кларинет и трубу.
Пошто је научио Брајову азбуку, могао је да чита ноте и да пише аранжмане. Професионално је почео да се бави музиком већ у 16. години. У почетку је на њега највше утицао Нет Кинг Кол. Током своје дуге и богате каријере сарађивао је са најбољим светским џез - музичарима и аранжерима: Ралфом Бернијем, Ернијем Вилкинсом, Мартином Пејџом и Квинсијем Џонсом.
Његови велики хитови су "Џорџија", "Шта сам рекао", "Крени путем, Џек", "Не могу да престанем да те волим".
Реј Чарлс, амерички певач и композитор је рођен у Албанију, 23.09.1930.

Својим првим романом "На западу ништа ново" Ремарк је реалистички и са потресним хуманизмом риказао раздобље Првог светског рата. Следили су: "Повратак", "Три ратна друга", "Небо не зна за миљенике", "Искра живота", "Црни обелиск", "Тријумфална капија", "Време живота и време смрти".
Због спретности у вођењу радње, једноставног стила и обиља тема Ремаркови романи су имали изузетан пријем код читалаца, али су у нацистичкој Немачкој били спаљивани због антифашистичког и антимилитаристичког става аутора у којима је описивао окрутност нациста, расизам и нељудске методе Трећег рајха.
Ерих Марија Ремарк, немачки књижевник, рођен је у Оснабрику, 22.06.1898. А преминуо у Локарну, 25.09.1970.

ПРЕПОРУЧУЈЕМ ВАМ:
Велику хуманитарну модну ревију
Верице Ракочевић Кузманчевић
на отвореном
„Београд је свет"
Х А Р М О Н И Ј А

Овом приликом Верица ће да нам представи нову колекцију fall-winter 2017/18 у суботу, 16. септембра, у 17 часова у Ускочкој улици.Овај већ традиционални септембарски догађај у срцу Београда је више од модне ревије - то је удружени хуманитарни подухват и манифестација којом се промовишу урбано наслеђе Београда и космополитски дух његових грађана.
Овога пута, иницијативи Верице Ракочевић придружиле су се компаније Форма Идеале, DexyCo, Пертини, Exspace, као и туристичка агенција Манга травел, који су заједничким снагама учествовали у опремању Института за мајку и дете и донацијама дали драгоцени допринос унапређењу услова у којима бораве наши малишани.
Специјалне гошће на догађају биће кошаркашице Црвене Звезде као и Милица Петровић - чаробница на виолини која својом музиком оплемењује свакодневни живот својих суграђана свирајући у Кнез Михаиловој улици а за чији je изузетан таленат шира јавност сазнала тек недавно.
Колекција „Хармонија" инспирисана је складом текстура, боја, а спајање наизглед неспојивог у јединствену целину чини је другачијом од свих досадашњих. Коришћени су најфинији материјали попут кашмира, свиле, вуне и плиша, уз деликатну завршну ручну дораду. Форма је сведена, лежерна са пратећим најактуелнијим „oversize" елементима.
Ревија се реализује уз подршку Скупштине града Београда која је обезбедила потребне дозволе за одржавање ове манифестације.
Целокупне трошкове организовања ревије сноси Атеље за дизајн ВР. Музика Вељко Кузманчевић.

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ! И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења. Једноставан савет. Лечи и помаже, разрешава и исцељује."

(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)
Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на Твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт: ++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција : НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару