Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Брак, Сокобања, Нишка Бања; Златна правила исхране, нездраво је и правила за дуг и срећан живот Васе Пелагића; Како доживљавате поруку: Ко пре девојци њему девојка; Какво Вам је искуство и како тумачите поруку: Клин се клином избија, Да ли је истинита порука: Љубав рађа љубав, Да ли је баш тако: Здравље је највеће благо овог света.

БРАК
Брак се уређује Законом само онда када не може другачије, због тога не дозволите да вам Закон уређује брак. Уредите га сами, лепше и хуманије него што било који Закон то може предвидети.
Желимо да Вам буде лепо. Да траје дуго, да се радујете једно другом, да живите са уверењем да сте данас обавили један од најважнијих и најлепших послова у животу.
Саветујемо Вам да не журите, да штедљиво трошите речи и осећања. Немојте одмах потрошити све. Распоредите своју љубав и узајамно поштовање на сваки дан заједничког живота.
Закон каже да су муж и жена у брачној заједници равноправни, а то може и лепше да се каже: повећајте своје обавезе да не бисте угрожавали права других.
У данашњем свечаном чину стекли су се не само обострана љубав већ и ваши појединачни и заједнички интереси.
Брак не може бити циљ. Он је само могућност да се Ваши други интереси лакше и лепше остваре.
Зато стално градите своју везу, проширујте њене границе не дајте да јој да се зачаури, олењи, успава, да престане да живи и постоји.
Богатите свој заједнички живот. Борите се за разноврсност живота, будите реални и одмерени када одређујете своје циљеве, а јаки и упорни када треба да их остварите.
Не можете се бавити само љубављу. Љубав је лепа само кад се подразумева, кад прати све наше остале активности, кад нам даје снаге да се што успешније остваримо као личности и чланови друштва.
Будите љубоморни, не једно на друго, већ на свој брак. Чувајте га и браните од свих искушења, сматрајте га драгоценим за своју судбину и срећу.
Нека овај дан буде срећан почетак Вашег дугог и лепог заједничког живота.
(Душко Радовић; Текст који се чита при склапању брака
у многим, не само у београдским општинама)

ЗЛАТНА ПРАВИЛА ИСХРАНЕ, НЕЗДРАВО ЈЕ И ПРАВИЛА ЗА ДУГ И СРЕЋАН ЖИВОТ ВАСЕ ПЕЛАГИЋА
Пре сваког јела оперите руке.
Уколико прилике дозвољавају једите три оброка дневно, по могућству у исто време - на тај начин желудац ће уредно да вари храну.
Једите док глад не утолите и када вам је најслађе престаните са јелом.
Једите лагано и добро жваћите храну јер је добро сажвакана храна упола сварена.
Народна мудрост каже да сваки залогај треба 32 пута жвакати, па га тек онда прогутати.
Једите само онда када осећате глад.
Немојте јести када сте сувише уморни, загрејани или љути, јер од тога оброка биће слабе вајде.
Избегавајте свађе и секирацију пре, за време и после јела.
Ако вам прилике дозвољавају прилегните или одспавајте једно пола сата после ручка.
ВАСА ПЕЛАГИЋ - НЕЗДРАВО ЈЕ:
Загрејан напити се много хладне воде.
Пити воду из бунара који се налази близу нужника или ђубрета.
Јести исувише хладна или сувише топла јела. То важи и за пића.
Са претовареним стомаком отићи на спавање.
ПРАВИЛА ВАСЕ ПЕЛАГИЋА ЗА ДУГ И СРЕЋАН ЖИВОТ
Будите умерени и скромни у јелу, пићу и љубави.
Рано лезите и рано устајте.
Спавајте при отвореном прозору у незагрејаној просторији или у отвореној природи.
Ваше тело непрекидно напрежите радом или спортом или и једним и другим.
Ако желите да сачувате ваше зубе за старе дане, перите их бар свако вече пре спавања.

Сокобања, 180 година организованог туризма
За Сокобању су знали и стари Римљани. Из турског времена остала су нам два хамама, а из времена Кнеза Милоша, документ из 1837-ме године, којим се доктору Ђоки Покрштењаку упућује на лечење један заставник.
Сокобањци се поносе Лептеријом која је са Сокоградом 1969. год. проглашена парком природне лепоте.
Сокоград, настао у време Јустинијана, за одбрану од Авара и Словена, ужива највећи значај међу културно-историјским споменицима. Помиње се и у време Стефана Немање и у периоду протеривања богумила када је и први пут разаран.
Обновљен остаје у саставу средњовековне Србије до 1413. године, када га коначно разара Бајазитов син Муса Кесеџија.
Име Сокограда потиче од некадашњих «соколара», који се помињу у средњовековним изворима. «Соколари» су, уместо других дажбина давали «соколарину» - дресиране соколе, и за средњовековне државе и под турском влашћу.
Сокобања и данас има највећи проценат негативних јона у ваздуху, идеалну надморску висину и радиоактивну минеалну воду. И, наравно, као и у свим бањама изузетне лекаре.
Такви су и они повише места, са Озрена из истоимене Специјалне болнице за плућне и очне болести и туберкулозу.
На пропланцима Лептерије, излетишта на падинама планине Озрен; којој је име од грчке речи Елефтерија - Слободиште; поред самог извора и тока реке Моравице и данас има извора хладне и топле радиоактивне воде. Одатле Озрену и Сокобањи епитет познатог и веома посећеног климатског и туристичког места.
У геолошком саставу Озрена - Лептерије, се налазе стене разноврсних геолошких формација. Највише су заступљене седиментне творевине, кристални шкриљци и вулканске стене.
Развој и и афирмацију Сокобање, туристичког драгуља Србије, омогућило је богатство нетакнутих природних лепота, термалне воде различитих својстава и температуре (од 22 до 46 степени Целзијуса), пелоиди и кристално чист ваздух. Иако позната од давнина, прави препород Сокобања доживљава у првој половини XIX века, доласком Књаза Милоша Обреновића у Бању. 1837. године, 21. јуна, по налогу Књаза исписан је први Српски ваучер, којим је заставник Лазаревић из Крагујевца упућен на одмор и употребу лековите воде, у Сокобању. Овај документ декларише је туристичким местом са најдужом традицијом организованог туризма у земљи. Ове године обележава се 180-та годишњица.
Први бањски лекар у Србији звао се Ђорђе Новаковић. Био је магистар медицинских наука, хирург. У Историјском архиву Ниша сачувано је пет докумената у којима се он помиње: у два упута за лечење, у два као претплатник за књиге, а пети садржи податак да је са хируршким инструментима стигао у Крагујевац. Из архива сокобањске школе сазнајемо да је Димитрије, син доктора Ђоке, ишао у овдашњу школу 1839. године. Књаз Милош Обреновић налогом је др Ђорђа именовао првим бањским лекаром са ординацијом у Сокобањи, 1833. године.
У Архиву Србије и Архиву Крагујевца подаци о доктору Ђорђу Новаковићу су биографског карактера, али непотпуни и без фотографије. Из тих докумената потиче и овај податак: Ђорђе Новаковић (право име Леополд Ерлих), био је први хирург у Србији, магистар хирургије. Рођен је 1792. године у Галицији, Пољска. Медицину је студирао у Бечу, Пешти и Падови. Као дипломирани хирург служио је у аустроугарској војсци у Италији, одакле је отишао у Турску и из ње прешао у Србију 1821. године. У Србији је остао до дубоке старости, обављајући различите дужности и узевши српско име - Ђорђе Новаковић. Сокобањци су га звали надимком Доктор Ђока, Покрштењак.
Познату крилатицу „Сокобања - Сокоград, дођеш матор, одеш - млад" написао је Нушић, на разгледини свог пријатеља, сокобањског фотографа Синише Ристића, како би се боље продавале.
Иво Андрић, боравио је редовно, сваке године и остајао у Бањи три недеље.
Долазио је и да се одужи Сокобањцима који су га овде први пут угостили још 1942. године, када је илегално утекао из Београда, бежећи од потере немачког Гестапоа. И управо је ту, по сопственом казивању, у илегалном уточишту, почео да пише роман „На Дрини ћуприја", за који је, 19 година касније, добио највише светско признање.
Поптуно адаптиран и уређен, у хотелу „Моравица" у Сокобањи, доступан је за посете Андрићев апартман 144, у коме је боравио.
„Ја не знам чега стварно има овде, али знам да 15 до 20 дана боравка у Сокобањи радим целу годину у Београду као препорођен. Немам никаквих тегоба. Шта ли је: ваздух или људи ови, или особље 'Моравице', кисело млеко из села Језера, или ови моји лекари... Не умем да објасним."
(И. Андрић о Сокобањи)

Нишка Бања

Данашњи Ниш, древни Наисус, родни град цара Константина; по коме ће Константинопољ, Цариград, Истанбул понети име; има Нишку Бању у коју су из Медијане долазили и Римљани на купке, Ћеле кулу, стару утврду и гурманлуке само такве.
Како је император овде рођен Нишка Бања би и престоницом света!
Град је добио име по реци. Нишава је кроз град текла и када су је Келти назвали Нависос. Римљани су град назвали Наисус, византинци Нyсос, Словени Ниш, Немци Ниса.
Код Ниша је Клаудије II победио Готе, 269. године и спасио Рим велике опасности.
Константин Велики, Римски император, наследник Диоклецијана, је Наисус, у коме је рођен 274. године украсио раскошним грађевинама и учинио га значајним економским, војним и административним центром.
У доба Византије Наисус је био велики трговачки град са утврђењем, а у њему је 1189. године Стеван Немања, оснивач династије Немањића, дочекао Фридриха Барбаросу и крсташке ратнике и са њима склопио војни савез.


Како доживљавате поруку:
Abducet proedam, qui oceurrit prior.
Ко пре девојци њему девојка.
(ПЛАУТ)

Какво Вам је искуство и како тумачите поруку:
Ameus cuneum trudit.
Клин се клином избија.

Да ли је истинита порука:
Amor gignit amorem.
Љубав рађа љубав.

Да ли је баш тако?
Valetudo bonum optimum.
Здравље је највеће благо овог света.
(ЦИЦЕРОН)

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет.
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на Твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕБОЈША САБОВЉЕВИЋ.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару